Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Kansen en uitdagingen participatieregelingen via blockchain voor medewerkers | ABAB Legal

Steeds vaker kiezen bedrijven ervoor om participatieregelingen voor het personeel te digitaliseren. Bij de tokenisatie van participatieregelingen, zoals aandelencertificaten, wordt er voor uw medewerkers een regeling ingericht via blockchain. Maar hoe werkt dit en wat zijn de mogelijkheden?

Tekst: Mr. Geert Rouwet, manager legal bij ABAB Legal

Hoe werkt het?

Concreet worden er bij tokenisatie van een participatieregeling juridische documenten in een smart contract vastgelegd. Een smart contract is in het kort een digitaal protocol, waarbij een (juridische) gebeurtenis wordt uitgevoerd op het moment dat er voldaan wordt aan (vooraf geprogrammeerde) voorwaarden. Vervolgens worden er in plaats van bijvoorbeeld aandelencertificaten tokens uitgegeven aan de medewerkers. De deelnemer bewaart de tokens in een zogenaamde wallet. Elke wallet beschikt over een eigen private key. Verder vindt de administratie van de regeling ook via blockchain plaats. De medewerkers krijgen ten slotte een eventueel dividend via het platform in regulier geld of tokens uitgekeerd.

Voordelen

Het tokeniseren van participatieregelingen voor medewerkers biedt verschillende voordelen. Zo is een belangrijk voordeel ten opzichte van de klassieke regelingen dat de overdracht van tokens via blockchaintechniek eenvoudiger en efficiënter werkt. Daarnaast zijn de transactiekosten lager, omdat er géén tussenpersoon nodig is zoals bij de klassieke overdracht van aandelen(certificaten). Verder is blockchain volledig transparant, veilig en stabiel. Uit blockchain kan immers worden afgeleid wie de tokenhouders zijn en welk belang zij vertegenwoordigen. Tot slot past het idee ook helemaal bij het moderne werkgeverschap. Met name de jongere generaties groeien op met digitale munten en blockchaintechnologie. Door een dergelijke regeling op te zetten en in te richten, bent u onderscheidend ten opzichte van uw concurrenten.

Nadelen

Een tokenisatiemodel brengt aan de andere kant ook uitdagingen met zich mee. De belangrijkste is dat het ontwerpen en inrichten van een dergelijke regeling kostentechnisch duurder is dan een klassiek opgezette regeling. Dit heeft met name te maken met de digitale infrastructuur die hierbij nodig is. Om de betrouwbaarheid van de smart contracts te garanderen, moeten er bijvoorbeeld audits plaatsvinden. Verder moet u ook nadenken over praktische zaken. Bijvoorbeeld wie het beheer heeft over de wallet waarop de tokens worden bewaard. Daarnaast wordt verwacht dat toekomstige wetgeving rondom tokenisatie in toenemende mate impact heeft op de ontwikkeling van dergelijke regelingen. Naast juridische ontwikkelingen moet u ook denken aan ontwikkelingen op het gebied van fiscaliteiten en waarderingsvraagstukken.

Specialistische kennis

Het tokeniseren van participatieregelingen voor uw medewerkers is een kans om u te onderscheiden van andere bedrijven. Niettemin vraagt het opzetten en implementeren van een dergelijke regeling om de juiste expertise.

 


Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses  en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.

Meer informatie over onze partners >>

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement