Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Kabinet maakt in recordtijd twee regelingen vanwege coronacrisis

Persbericht VNO-NCW en MKB-Nederland / 27 maart 2020

‘Het kabinet heeft in recordtijd twee regelingen in elkaar gezet om de economische schade van de corona crisis te beperken. Daarvoor verdienen ze een groot compliment.’ Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een eerste reactie op de vandaag bekend gemaakte regelingen voor zelfstandigen (TOZO) en de eenmalige tegemoetkoming voor gesloten sectoren (TOGS). Samen met de vakbeweging was door de ondernemersorganisaties twee weken geleden aangedrongen op dergelijke maatregelen. Wel zien de organisaties nog enkele aandachtspunten bij de twee nieuwe regelingen.

 Volgens de ondernemersorganisaties helpt de nieuwe eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro (TOGS) om de eerste nood te lenigen voor kleine ondernemers die dicht moeten van de overheid (horeca, kappers, etc.). ‘Het noodloket neemt de eerste pijn deels weg, maar helaas nog niet voor iedereen. Zo zijn er diverse sectoren die niet in aanmerking komen, maar met hetzelfde probleem zitten. Ook zijn er veel bedrijven die veel hogere vaste lasten hebben, waardoor het bedrag van 4000 euro waarschijnlijk weinig soelaas biedt. In landen als Denemarken worden bijvoorbeeld ook alle ondernemers gecompenseerd voor hun vaste lasten, indien hun omzet is weggevallen. Tot slot komen veel ondernemers met een bedrijf aan huis niet in aanmerking terwijl ook zij te maken kunnen hebben met vaste lasten.

In samenhang bekijken

De organisaties zijn blij met de vaart die het kabinet heeft gemaakt met het ontwerpen van de TOGS-regeling. ‘Nu hopen dat het geld mensen ook snel bereikt, want de nood is echt hoog.’ VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het kabinet verder op te blijven kijken naar de actuele situatie, en de voorwaarden en sectoren waar nodig bij te stellen. ‘Wij blijven graag verder in gesprek of deze maatregelen soelaas bieden in samenhang met alle andere maatregelen, zoals de NOW en het uitstel van belastingen. Belangrijk is dat door het gehele pakket aan maatregelen bedrijven niet failliet hoeven te gaan en mensen hun baan houden en we de economie zo snel mogelijk uit dit dal trekken.’

Zelfstandigen

Bij de nieuwe regeling voor zelfstandigen (TOZO) is het een goede zaak dat ook zelfstandigen die net gestart waren nu van de regeling gebruik kunnen maken. ‘Hier hebben we steeds op aangedrongen. Wel hebben we bijvoorbeeld nog zorgen over ondernemers die net over de grens wonen, maar in Nederland actief zijn. ‘Maar overall is het goed dat het kabinet nu deze regeling heeft gemaakt, en de belangrijke groep van zelfstandigen, ook DGA’s en die met personeel, een steun in de rug geeft om door deze moeilijke periode heen te komen.’

Oproep

De ondernemersorganisaties roepen ondernemers op alleen gebruik te maken van de regelingen als je deze echt nodig hebt en door het sociaal minimum zakt.

 NOW

Naast de vandaag bekend gemaakte regelingen wordt volgende week meer informatie verwacht over wanneer ondernemers ook de nieuwe regeling voor werktijdverkorting (NOW) kunnen aanvragen. Met name deze regeling is -met een vergoeding tot 90% van de loonkosten- een belangrijke drager om veel sectoren overeind te kunnen houden in deze crisis. Eerder is al geregeld dat ondernemers uitstel van belastingen kunnen aanvragen en er garanties zijn van de overheid voor leningen (BMKB).

 Lees meer over de twee regelingen en wie er een beroep op kunnen doen op de websites van de ministeries van SZW en EZK.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement