Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Eric van Schagen, voorzitter VNO-NCW Brabant Zeeland,over beleidsarme Miljoenennota: ‘Bedrijfsleven wil aan de slag’

Eric van Schagen, voorzitter VNO-NCW Brabant, is het uiteraard eens met de roep aan politiek Den Haag om snel een stabiel kabinet met ambitie te formeren. ‘Een demissionair kabinet zorgt voor een beleidsarme Miljoenennota. De maatschappelijk opgaven zijn echter groot en we kunnen niet wachten met het maken van echte keuzes en de uitvoering hiervan.’ De grootste problemen zijn volgens de ondernemersvereniging de spanning op de arbeidsmarkt, veiligheid, de energietransitie en de tekortschietende infrastructuur. ‘Het bedrijfsleven wil aan de slag.’

Stikstofimpasse doorbreken

Enkele honderden miljoenen voor het woningvraagstuk en het klimaat vormen een begin, maar er ligt al lang een urgent probleem: de stikstofcrisis. Zolang daar geen oplossing voor komt, ligt er van alles stil.

Eric van Schagen: ‘Het mag inmiddels duidelijk zijn dat we op deze manier op vele terreinen niet verder komen. Het gaat ten koste van investeringen die een goede bijdrage leveren aan verbetering van bijvoorbeeld de duurzaamheid en het bouwen van huizen.’

Meer ambitie op klimaat

Van Schagen vervolgt: ‘We zien flinke bedragen in de Miljoenennota, maar ze zijn toch onvoldoende om de echte maatschappelijke problemen aan te pakken. De noodzakelijke energietransitie plaatst ons land voor grote uitdagingen. Bedrijven willen in actie komen, maar hebben daar een overheid bij nodig die zorgt voor een ambitieuze energie-agenda en een adequate energie-infrastructuur. Bovendien zijn er nogal wat schijnoplossingen die alleen verplaatsing van CO2 uitstoot betekenen maar geen vermindering.’

Netcongestie maakt het steeds moeilijker om stroom terug te leveren aan het net en daarmee wordt het minder zinvol om zonnecellen op het dak van bedrijven te plaatsen. De overgang naar waterstof kan interessant zijn maar dan moet de opwekking van energie wel plaatsvinden zonder CO2 uitstoot. Met name voor de procesindustrie in West-Brabant en Zeeland is een duidelijk en uitvoerbaar energiebeleid van de overheid  van levensbelang.

Ruimte voor innovatieve arbeidsmarkt

De vele openstaande vacatures bij bedrijven vragen om gericht arbeidsmarktbeleid en innovatieve oplossingen. En als er één regio is om met innovatieve maatregelen de arbeidsproductiviteit te verhogen, is dat de onze. Daarom moeten we extra inzetten op verhoging van arbeidsproductiviteit door automatisering, digitalisering en robotisering in Zuid-Nederland, daar waar de schaarste op de arbeidsmarkt daar om vraagt.

Bestrijding ondermijnende criminaliteit

Van Schagen zegt het een goede zaak te vinden dat er meer geld vrijkomt voor de bestrijding van ondermijnende criminaliteit.

‘Drugscriminaliteit is echt een groot probleem, zeker ook in Zuid Nederland. Allereerst voor de veiligheid, maar voor het bedrijfsleven vloeit ook arbeidspotentieel weg doordat jonge mensen al vroeg naar de criminaliteit worden getrokken. Ik hoop dat we de negatieve trend op dit gebied nu echt kunnen keren.’

Voorkom een verkeersinfarct en een nieuw Haringvlietdebacle

Ook op het punt van de fysieke wegeninfrastructuur is behoefte aan een overheid die handelt. Recent zagen we de problemen met de Haringvlietbrug. Dat voorbeeld staat niet op zichzelf. Tal van infraprojecten in onze regio lopen vertraging op vanwege de stikstofcrisis. Nu de economie na de coronacrisis weer op stoom komt, zal dat tot veel fileleed lijden, ondanks het hybride werken. De gang van zaken rond het onderhoud aan de Haringvlietbrug illustreert de kwetsbaarheid van onze wegen en bruggen. Hier is behoefte aan acute maatregelen om verdere problemen te voorkomen. De begroting voor 2022, die nu voorligt, gaat hier aan voorbij, en dat is voor Zuid-Nederland zeer belemmerend. De aanpak van de snelwegen waaronder de A58, slimme mobiliteit en de investeringen in de OV infrastructuur moeten op korte termijn echt gerealiseerd worden.

Voor vragen over dit bericht kunt u contact opnemen met:
Tijmen Bergen, manager communicatie VNO-NCW Brabant Zeeland
bergen@vnoncwbrabantzeeland.nl, 06-59922422

Welke impact hebben het tekort en de plannen voor 2022 op jou als ondernemer?

Kom woensdag 29 september naar de bijeenkomst Prinsjesdag: De gevolgen van de Miljoenennota 2022 voor ondernemers in Breepark in Breda. Samen met expert en topspreker Otto Raspe, hoofd Rabo Research, geven wij je inzicht in wat de beleidsplannen uit de Miljoenennota betekenen voor jou.

Als lid van VNO-NCW Brabant Zeeland kun je je direct aanmelden via de app. Er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wacht niet te lang.

APP Aanmelden Activiteiten

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement