Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Eric van Schagen “De nieuwe visie van VNO-NCW: Veel ondernemers brengen dit gelukkig al lang in de praktijk”

Onder de titel “Ondernemen voor brede welvaart” presenteerde VNO-NCW de afgelopen week de nieuwe visie en koers van de werkgevers. Er was veel aandacht in de media, met uitdagende koppen als “een radicaal plan” en “werkgevers slaan een compleet nieuwe koers in” en “werknemer moet meer meedelen in de winst van bedrijven”. Koppen die de realiteit en inzet van vele ondernemers wat mij betreft geen recht doen.

Vooropgesteld: veel bedrijven kampen met de voortdurende crisis. Als je het hoofd maar net boven water weet te houden, kunnen dit soort koppen verkeerd vallen. Tegelijkertijd laten juist die ondernemers de afgelopen maanden zien wat ondernemerschap betekent: sterke schouders en snel handelen. Dat toont de kracht van de ondernemers in Brabant en Zeeland.

Want is de nieuwe koers wel zo radicaal? Ik ken heel veel bedrijven die al jaren de punten uit het plan in de praktijk brengen. Medewerkers laten delen in de resultaten van het bedrijf, duurzaam ondernemen, meedoen aan maatschappelijke initiatieven, dat zijn zaken die ik heel goed herken bij mijn eigen bedrijf en vele andere collega ondernemers. In zoverre vind ik de nieuwe visie meer het goed communiceren naar de samenleving van datgene waar we al lang voor staan. Dat is belangrijk en positief want van ‘het bedrijfsleven’ bestaat er nog te vaak een verkeerd beeld. We pleiten al jaren voor een inclusieve arbeidsmarkt en in Brabant en Zeeland zijn recente projecten en initiatieven als Brabant Onderneemt Circulair, Blik op de Toekomst en onze inspanningen om de stikstofimpasse te doorbreken voorbeelden van wat wij concreet als vereniging doen. Voor, door en mét ondernemers. Projecten waarin ons vertrekpunt ‘Ondernemers versterken, ondernemerskracht bundelen’ helemaal tot zijn recht komt.

Inclusiviteit, duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid, het zijn zaken die in de komende jaren voorop staan. Maar we kunnen dat alleen realiseren als ook het verdienvermogen van onze economie en bedrijven in stand blijft. Daarvoor zijn investeringen in kennis, infrastructuur, een goede internationale positie, aandacht voor Europa en een level playing field van eminent belang. En ook dat staat beschreven in de nieuwe koers, alhoewel daar minder aandacht voor was. Als vereniging maken we ons daar natuurlijk ook sterk voor.

Ik raad iedereen aan om de hoofdpunten uit “Ondernemen voor brede welvaart” goed tot zich te nemen. Lees de 10 uitgangspunten nog eens even na. En dan ben ik ervan overtuigd dat we hier allemaal graag aan werken of sterker nog: dat we dat al jaren doen. Ik ben dan ook blij dat dit nu beter wordt uitgedragen. Want we willen niet polariseren maar samen de uitdagingen oppakken om succesvol te zijn en te blijven!

Ik wens je het allerbeste!

Hartelijke groet,

Eric van Schagen
Voorzitter VNO-NCW Brabant Zeeland

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement