Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Eerste digitale netwerksessie van de Community Duurzaamheid – Terugblik

Duurzaamheid: een belangrijk thema in het bedrijfsleven. Omdat de overheid een strakke routekaart richting 2030 en 2050 heeft vastgelegd, maar ook omdat steeds meer ondernemers vanuit eigen overtuiging voor verduurzaming kiezen. Van het plaatsen van zonnepanelen op het dak, tot het elektrificeren van productieprocessen: er zijn talloze voorbeelden om van te leren en ter inspiratie. Daarom start VNO-NCW Brabant Zeeland de Community Duurzaamheid, waarin experts en ervaringsdeskundigen hun ervaringen delen én ondernemers met duurzaamheidsdrive met elkaar kunnen sparren over duurzaamheidsinitiatieven. 

Met een digitale netwerksessie op woensdagmiddag 10 februari trapte de community af. Ruim vijftig geïnteresseerden deden nieuwe inzichten op over het thema ‘Financiering van duurzaamheidsinitiatieven’. Aan het woord Thijs Rodenburg van Rodenburg Biopolymers, Leo van Grinten van Pebble Green Systems, Robbert Kromkamp van ING Groenbank en Wilco Schoonderbeek van InvestNL.

Samenwerken maakt grote innovatiestappen mogelijk

Rodenburg Biopolymers is een familiebedrijf. Opa van huidige eigenaar Thijs Rodenburg begon het bedrijf in 1945 met het ophalen en verhandelen van schillen. In de jaren die volgden groeide het bedrijf uit tot verwerker van allerlei producten uit de aardappelindustrie tot diervoeders voor koeien, varkens en stieren. Toen de varkenspest uitbrak, moest het bedrijf noodgedwongen andere bestemmingen zoeken voor de bijproductstromen.

Het is het startschot voor het huidige Rodenburg Biopolymers.

Thijs: “Samen met de Universiteit van Wageningen startten we met het maken van bioplastic – een nuttig product dat olie en chemicaliën kan vervangen – uit de reststroom van de aardappel-, groente- en fruitindustrie. In 2000 waren we een van de grootste bioplasticfabrieken van de wereld. Maar: duurzaamheid was nog geen thema en de markt was er nog niet klaar voor. We ontwikkelden daarom vooral bioproducten voor de water-, olie- en gasindustrie.”

Inmiddels is dat wel anders. “Wij ontwikkelen biodegradeerbaar en biobased – afbreekbaar en niet-afbreekbare – producten. De grondstoffen die wij binnenkrijgen, compounderen we. Dat houdt in dat we korrels maken, waar andere bedrijven producten van maken. Denk aan verpakkingsbedrijven of draagtasproducenten. In 2016 wonnen we de Global Bioplastics Award voor onze samenwerking met Mars: we vervingen samen alle wikkels voor bioplastic wikkels.”

Om grote innovatiestappen te maken, móet je samenwerken, vindt Thijs. “We zijn weliswaar een kleine speler in de markt, maar onze ambities zijn groot. Daarom werken we samen met grotere spelers. Zodat we blijven voorlopen op het gebied van duurzaamheid en we op grote schaal innovatie kunnen doorvoeren.”

De meest basale verduurzaming: zonnepanelen

Direct na de woorden van Thijs volgt een break-out. Omdat het lastig is om in digitale meetings interactie mogelijk te maken, is deze korte sessie – waarin de deelnemers in kleine groepjes aan elkaar worden gekoppeld – de uitgelezen kans om elkaar beter te leren kennen en ideeën uit te wisselen. Na ongeveer vijftien minuten is het tijd voor een poll. Alle deelnemers geven aan welke thema’s ze belangrijk vinden om in een volgende meeting te bespreken. Ze blijken vooral geïnteresseerd in duurzaam transport, subsidies, energiebesparing, het klimaatakkoord en stikstof.

Dan is het woord aan de volgende spreker: Leo van Grinten. Want: het meest basale wat je als onderneming kunt doen om te verduurzamen, is zonnepanelen installeren. Als eigenaar van Pebble Green Systems, dat systemen – met name zonnepanelen – levert en installeert om duurzame energie op te wekken, is Leo bekend met de steeds grotere rol die zonne-energie bij verduurzaming speelt. “We zijn geen subsidie-adviesbureau, maar verdiepen ons wel in de subsidies van zonnepanelen, omdat we merken dat het een grote rol speelt in ons vakgebied. Vanuit mijn ervaring, wil ik daar best wat over vertellen”, begint hij. “Met zonnepanelen bespaar je elektriciteit. Altijd als er licht is, wordt er elektriciteit opgewekt. Daarom is het zowel voor particulieren als voor bedrijven interessant om zonnepanelen aan te schaffen.”

Leo: “In Nederland gelden er verschillende regelingen omtrent zonnepanelen, afhankelijk van je gebruik. Voor grootverbruikers – zoals grote bedrijven – bestaat er de subsidie SDE++. Deze subsidie geeft een gegarandeerd bedrag per opgewekt kWh. Voor kleinverbruikers – midden- en kleinbedrijven bijvoorbeeld – bestaan ook subsidies. De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, energie-investeringsaftrek en investeringssubsidie bijvoorbeeld. Voor deze regelingen geldt dat je winst moet maken of moet gaan maken wil je in aanmerking komen. Het voordeel: het levert altijd een flinke kostenbesparing op.”

Financiering van duurzaamheidsinitiatieven

Nu de deelnemers een inkijk hebben gekregen in verduurzaming bij andere bedrijven, is het tijd om nog dieper te duiken in het thema van de netwerksessie: ‘Financiering van duurzaamheidsinitiatieven’. Het woord is aan Robbert Kromkamp van ING Groenbank en aan Wilco Schoonderbeek van InvestNL.

ING Groenbank heeft als doel om duurzame investeringen te stimuleren met een lage rente via een groenfinanciering. De voordelen van een groenlening: aantrekkelijke rentekorting op financiering, de lening wordt kosteloos aangevraagd én ING schakelt met de subsidieadviseur en neemt alle zorgen uit handen van de ondernemers. Vanaf 25.000 euro kan een ondernemer een groenverklaring krijgen. Robbert Kromkamp begint zijn presentatie met een videofragment: een voorbeeld van de verduurzamingsoperatie van trappistenklooster La Trappe in Tilburg, waarbij ING Groenbank de financiering voor de waterzuiveringskas verstrekte.

Robbert: “Wij doen graag zaken met ondernemers die intrinsiek gemotiveerd zijn voor duurzaamheid. Broeder Isaac hoeft niet per se zonnepanelen op het dak te leggen, in een Tesla te rijden of water te zuiveren, maar doet dat om de wereld mooier te maken. Maar ook ondernemers met een financieel motief of die gedwongen worden te verduurzamen, helpen wij graag de plannen op het gebied van duurzaamheid te verwezenlijken.”

De vraag naar duurzame leningen neemt de laatste jaren toe, vertelt Robbert. “En de vraag komt steeds meer vanuit de ondernemer zelf. COVID is geen belemmering. Ondernemers verduurzamen voor een beter milieu én om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen. Met makkelijk door te voeren maatregelen, zoals recycling, afval scheiden, energiebesparing, waterbesparing en duurzame energie, maken ondernemers een duurzame herstart. Mijn oproep aan jullie: ga die verduurzaming aan.”

Met die woorden geeft Robbert het woord aan Wilco. Als new kid on the block – InvestNL is pas een jaar actief – legt hij uit dat het ontwikkel- en financieringsbedrijf anders in elkaar zit dan ING Groenbank.

Wilco: “Wij zijn een National Promotional Institution, in het leven geroepen door de overheid, onze aandeelhouder is het Ministerie van Financiën. Een NPI focust op het financieren van activiteiten daar waar de markt dat niet kan of niet wil. Vraagstukken die veel risico met zich meebrengen of lange looptijden kennen, bijvoorbeeld. Wij hebben 1,7 miljard euro tot onze beschikking om partijen te helpen met deze verduurzamingsoperaties. Het voordeel: Europese middelen zijn met deze constructie beter toegankelijk voor het Nederlandse bedrijfsleven.”

InvestNL kan elke vorm van financiering aanbieden, behalve subsidie. “Op dit moment zijn we een cofinancieringsfonds. Dat betekent dat er een private partij samen met ons investeert. Hierdoor zijn we flexibel in het aanbieden van financiering die past bij de financieringsvraag.” Onderwerpen als carbon neutrality en circular economy zijn punt van focus. “Alle partijen die bezig zijn met ontwikkelingen en innovaties op die gebieden, kunnen zich bij ons melden”, legt Wilco uit. “We brengen nu vooral de kansrijke initiatieven in kaart en zorgen ervoor dat die initiatieven ook écht het verschil kunnen maken door ze tijdig in aanmerking te laten komen voor financiering.”

Samen maken we Nederland duurzamer

Tijd voor een laatste break-outsessie. De ondernemers kiezen of ze aansluiten bij Robbert Kromkamp of Wilco Schoonderbeek en hebben dan de mogelijkheid om vragen te stellen.

Aan Wilco wordt al snel voorgelegd wat InvestNL doet met bedrijven die enerzijds graag willen verduurzamen, maar anderzijds flink geraakt zijn door de coronacrisis. Kun je aankloppen voor financiering als je krap bij kas zit? “Als bedrijven gaan verduurzamen, is het voor ons interessant”, benadrukt Wilco. “Maar: het gaat ook om de mate waarin. Het ene bedrijf draagt meer bij aan verduurzaming dan het andere bedrijf. Daarom is het belangrijk op de lange termijn te kijken, naar een totaalfinancieringsplaatje. Zeker ook omdat onze ondergrens voor financiering 5 miljoen euro is. Draagt de innovatie bij aan carbon neutrality en circular economy, dan is het vrijwel altijd mogelijk een plan te maken dat voldoende opvang heeft.”

Ook Robbert geeft aan dat ING Groenbank openstaat voor bedrijven in bijzonder beheer. “Zit een bedrijf in een positieve trend en is de verwachting dat de business over een jaar of twee jaar wél doorgaat van bijzonder beheer naar gewoon beheer, is investeren heel goed mogelijk.” En hij geeft een tip voor bedrijven die vastgoed bezitten: “Laat een analyse doen door een onafhankelijke partij over de investeringsmogelijkheden. Die zegt precies wat je kunt doen én geeft de terugverdientijd aan. Denk bijvoorbeeld aan het terugbrengen van een energielabel G naar een energielabel A, B of C. En betrek altijd een subsidieadviseur op het moment dat je een grote investering gaat doen. Die is op de hoogte van landelijke subsidies en van de potjes van lokale gemeenten. Daar moet je gebruik van maken!”

Duurzaamheid is sexy. Je kunt er niet tegen zijn, aldus Robbert. “Probeer daarom altijd extra stappen te zetten. Klanten vinden duurzaamheid steeds belangrijker, maar ook personeel wil steeds liever werken bij een duurzaam bedrijf. Verduurzaming is een grote opgave, dat kunnen wij niet alleen als ING Groenbank. Daarom is het goed dat er ook andere partijen zijn, als Rabobank, ABN AMRO en InvestNL. We zijn geen concurrenten. Samen maken we Nederland duurzamer.”

Volgende sessie Community Duurzaamheid: 18 mei

Daarmee eindigt de netwerksessie. Het doel van de community is vier keer per jaar bijeen te komen om kennis uit te wisselen en inspiratie op te doen. De volgende sessie is gepland voor dinsdagmiddag 18 mei, van 15:30 tot 17:00 uur. Het thema is nader te bepalen, net waar behoefte aan is.

Heb jij ideeën? Laat ze gerust aan ons weten. En heb je vragen over verduurzaming? Of loop je tegen dingen aan op het gebied van duurzaamheid, regelgeving of financiering? Neem ook dan contact met ons op.

Wij brengen je graag in contact met de partijen die jou kunnen helpen bij het verduurzamen van je bedrijf.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement