Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Verbinden, versterken en vertegenwoordigen in 2022 | Terugblik

Wat toonden ondernemers weer een veerkracht en dynamiek dit jaar. Dachten we in januari nog richting het einde van de coronapandemie te gaan, met de oorlog in Oekraïne, inflatie, torenhoge energieprijzen, personeelstekorten en de zich voortslepende stikstofimpasse stonden ondernemers ook dit jaar voor grote uitdagingen. Juist die ondernemerskracht inspireert VNO-NCW Brabant Zeeland zich daarvoor sterk te maken en ondernemers te verbinden, te versterken en jullie belangen te behartigen.

In 2022 verschenen we gemiddeld ruim drie keer per week in het regionale of landelijke nieuws. En natuurlijk organiseerden we grote en kleine events in de regio en samen met onze strategische partners. We maakten een selectie van artikelen en terugblikken die een goed beeld geven van het afgelopen jaar en waar en hoe wij ons hebben ingezet voor jouw belangen.

Ook in 2023 laten wij de stem van het Brabantse en Zeeuwse bedrijfsleven horen en zorgen we voor inspiratie en verbinding. Hou onze website, socials en nieuwsbrief dus in de gaten!

Om sommige artikelen te kunnen lezen is een abonnement op de digitale regionale krant vereist. Neem voor meer informatie contact op met: communicatie@vnoncwbrabantzeeland.nl

Zeeuwse ondernemers willen niet meer afhankelijk zijn van een steunpakket

Omroep Zeeland, 22 januari 2022 – Winkels zijn weer open tot 17:00 uur en de horeca krijgt morgen mogelijk ook weer het sein om (gedeeltelijk) open te gaan, maar toch blijft er een somber gevoel hangen bij ondernemers. Om de mentale gezondheid weer op peil te krijgen is volgens Erik van Oosten, regiomanager Zeeland bij werkgeversorganisatie VNO-NCW één ding vooral belangrijk: een gedegen langetermijnbeleid.

Bekijk het interview >

Economie groeit het hardst in regio; vrees voor terugloop export technologie door Oekraïne-oorlog

Eindhovens Dagblad, 25 februari 2022 – Nergens in Nederland groeide de economie sinds het uitbreken van de coronapandemie zo sterk als in Zuidoost-Brabant. Dankzij goed presterende industriële bedrijven in de regio zoals ASML en DAF en hun toeleveranciers is economie groter dan voor corona. Maar voor dit jaar baart de Oekraïne-oorlog zorgen.

Lees het artikel >

Terugblik: De eiwittransitie is nog maar net begonnen

Terugblik: De eiwittransitie is nog maar net begonnen

Op 8 februari ontvingen we veertig enthousiaste ondernemers in de Jamfabriek in ’s-Hertogenbosch voor de kennissessie over eiwittransitie. De deelnemers, met vrijwel allemaal Brabantse roots, spraken met elkaar over de kansen en mogelijkheden die de overgang van dierlijke naar alternatieve eiwitten biedt, maar vooral over hun visie en de noodzaak om te verduurzamen. Veel ondernemers zijn intrinsiek gemotiveerd om aan deze omslag bij te dragen.

Lees hier meer >>

‘Binnen 5 jaar is Brabant de snelst groeiende economie van Nederland’

Omroep Brabant, 10 april 2022 – Voorzitter van VNO-NCW Brabant/Zeeland, Eric van Schagen ziet de Brabantse economie in rap tempo groeien. Dat de meeste octrooi-aanvragen van Nederland uit onze provincie komen, is daar een teken van. Binnen 5 jaar is Brabant de snelst groeiende economie van Nederland, verwacht hij.

Bekijk de uitzending van KRAAK >

Den Haag moet investeren in het Zuiden, vinden regionale ondernemers

Financieel Dagblad, 25 mei 2022 – Werkgevers in Brabant en Zeeland maken zich grote zorgen over het gebrek aan aandacht uit Den Haag voor de verkeersproblemen in hun regio. Volgens Eric van Schagen, regionaal voorzitter van VNO-NCW, steekt het dat het Rijk wel geld reserveert voor het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol, maar Brabant nog steeds moet wachten op €2,8 mrd om knelpunten in het zuiden op te lossen. ‘Terwijl dit eigenlijk al de belangrijkste economische regio van het land is.’

Lees het artikel >

Terugblik | LENTEPRIKKEL 2022: TaLenteprikkel

Terugblik | LENTEPRIKKEL 2022: TaLenteprikkel

Wat hadden we een geweldige LENTEPRIKKEL op 24 mei in Theater de Bussel in Oosterhout! Het thema van de LENTEPRIKKEL 2022: TaLenteprikkel. En dat is wat we zagen in allerlei geuren en kleuren en in alle hoeken van het theater. Van het Prikkelplein met inspirerende, verrassende en sportieve prikkelsessies en het avondprogramma met diverse topsprekers tot de verrassende hapjes die de zintuigen op alle manieren prikkelden. Niet voor niets waardeerden de bezoekers de TaLenteprikkel met gemiddeld een 8!

We hebben de aftermovie, de foto’s en interviews hier voor je verzameld

Thuiswerkende grenswerker krijgt half jaar respijt

Financieel Dagblad, 14 juni 2022 – De tijdelijke regeling die gold voor thuiswerkende grenswerkers zou op 1 juli aflopen. Mede dankzij een brandbrief die wij samen met andere regionale werkgeversverenigingen stuurden naar de ministers Kaag van Financiën en Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hielden grenswerkers een half jaar langer de mogelijkheid om thuis te werken zonder dat dit leidt tot een verschuiving van hun sociale zekerheid naar België of Duitsland. Minister Van Gennip zegde dat toe in een debat over het beraad van de EU-ministers van sociale zaken.

Lees het artikel >>

Driekwart Brabantse ondernemers in ‘acute problemen’ door problemen op stroomnet

Brabants Dagblad, 19 juni 2022 – Bijna driekwart van de bedrijven in Brabant zegt in acute problemen te komen door de aangekondigde stop op nieuwe aansluitingen van grootverbruikers op het stroomnet. TenneT en Enexis besloten daartoe twee weken geleden omdat het stroomnet het niet meer aan kan.  De werkgeversverenigingen in Brabant en Limburg die direct na de aankondiging furieus reageerden, hielden de afgelopen tijd een enquête onder hun leden. Daarin werd de ondernemers gevraagd welke gevolgen de stop heeft voor hun bedrijf.

Lees het artikel >>

Nederland loopt vast en dat heeft grote gevolgen voor Brabant, de motor van de Nederlandse economie

Brabants Dagblad, 7 juli 2022 – Oplossingen, die schudden ondernemers vaak zo uit hun mouw. Maar daarbij lopen ze tegen regelgeving aan en die belemmert hen nu zoveel dat ze alarm slaan in Den Haag. ,,Omdat de Brabantse economie van nationaal belang is, voelt heel Nederland het.”

Lees het artikel >

Brandbrief bedrijfsleven: Nederland loopt helemaal vast, nu al miljarden euro’s schade

Brabants Dagblad, 6 juli 2022 – Nederland dreigt helemaal vast te lopen. Door de strenge stikstofregels, beperkingen op het stroomnet en langdurige en ingewikkelde procedures zitten steeds meer bedrijven klem. Dat levert nu al miljarden economische schade op. Ondernemers willen daarom graag meedenken over oplossingen. Die hartenkreet slaken de ondernemersorganisaties uit het hele land in een brandbrief aan premier Rutte.

Lees het artikel >

Terugblik bijeenkomst Energietransitie: Verduurzaming integreren in je bedrijfsmodel

Terugblik bijeenkomst Energietransitie: Verduurzaming integreren in je bedrijfsmodel

Als je nog niet overtuigd was van de sence of urgency van het verduurzamen van jouw onderneming, dan opende onze keynote spreker Herman Molenaar (voormalig CFO Vanderlande) wel je ogen. Hoe zorg je ervoor dat duurzaam ondernemen voor jou en jouw bedrijf de normaalste zaak van de wereld is? En hoe verweef je de energietransitie in het DNA van jouw organisatie? Op woensdag 13 juli kwamen ruim 100 enthousiaste ondernemers in het Willem II Stadion in Tilburg bij elkaar om hierover van gedachten te wisselen, kennis te delen en inspiratie op te doen.

Lees meer>>

Bedrijven die het zwaar hebben ‘hebben geen tijd voor de traagheid van de overheid’

Brabants Dagblad, 20 september 2022 – De prijsstijgingen voor energie en grondstoffen en de torenhoge inflatie brengen veel bedrijven in Brabant, Zeeland en Limburg in de problemen. Een op de vijf zegt dit jaar verlies te lijden, nog eens vijftien procent verwacht binnen een jaar in die situatie te raken. Ze hebben niet veel aan alleen de zalvende woorden van koning Willem-Alexander in de Troonrede, dat de huidige economische situatie ‘een hard gelag is voor veel ondernemers’

Lees het artikel >

Terugblik Zeeuws familiebedrijvennetwerk: Syndus Group

Terugblik Zeeuws familiebedrijvennetwerk: Syndus Group

Tijdens de najaarsbijeenkomst van het Zeeuws familiebedrijvennetwerk op 26 september, waren we te gast bij Jean-Paul Heijens, DGA van de Syndus Group in Terneuzen. Een leuke interactieve sessie die voor eindverantwoordelijken van Zeeuwse familiebedrijven een aantal interessante inzichten bood.

Lees hier meer>>

VNO-NCW Zeeland Brabant: ‘In één klap verhogen minimumloon met 10 procent brengt bedrijven in de problemen’

Brabants Dagblad, 13 oktober 2022 – Zeeuwse en Brabantse werkgevers zijn tegen het versneld verhogen van het wettelijk minimumloon. ,,Dat is niet dé oplossing voor de koopkrachtcrisis”, zegt werkgeversvereniging VNO-NCW Brabant Zeeland. ,,We horen van onze leden dat zij hun werknemers heel graag willen helpen, maar dat de huidige opeenstapeling van kosten voor sommige ondernemers gewoon niet meer is op te brengen”, zegt Anne Deelen, belangenbehartiger arbeidsmarkt bij VNO-NCW Brabant Zeeland.

Lees het artikel >

Werkgevers en provincie na stikstofuitspraak: ‘Economie aan de ketting’

Omroep Brabant, 2 november 2022 – De nieuwe stikstofuitspraak van de Raad van State zal grote gevolgen hebben voor Brabant. De provincie vreest dat de energietransitie in de knel komt door het schrappen van de bouwvrijstelling. Werkgevers en ondernemers, verenigd in VNO-NCW, menen dat de Brabantse economie hierdoor aan de ketting komt te liggen.

Lees het artikel >

Verreweg de meeste Brabantse bedrijven kunnen fluiten naar steun voor hoge energierekening

Brabants Dagblad, 8 november 2022 – Een op de vijf Brabantse bedrijven draait dit jaar verlies, vooral doordat gas en stroom zo duur zijn geworden. Volgend jaar geldt dat voor een op de drie. De overheid heeft financiële steun beloofd, maar bijna geen bedrijf voldoet aan de normen. Maar liefst 94 procent van de bedrijven die reageerden op een enquête van VNO-NCW Brabant Zeeland zegt aan minstens één van de vereisten voor steun niet te kunnen voldoen.

Lees het artikel >

A58 eindelijk op de schop, maar niet de hele snelweg wordt aangepakt

Omroep Brabant, uitzending Brabant Nieuws,15 november 2022 – Het is een langgekoesterde wens: de verbreding van de A58. En die komt een stapje dichterbij. Gisteren kwam het Rijk met een grote zak geld naar Brabant. Een deel daarvan is bedoeld voor een extra rijbaan tussen Tilburg en Eindhoven. Goed nieuws zeggen de Brabantse werkgevers, maar juichen, dat doen ze nog niet. Het alleen aanpakken van het stuk Tilburg-Eindhoven is voor de werkgevers onvoldoende.

Bekijk de uitzending >

Eric van Schagen: ‘Duurzaamheid heeft een prijs’

BNR Nieuwsradio, podcast De Top van Nederland, 17 november 2022 – Hoe is het gesteld met het ondernemingsklimaat in de provincies Brabant en Zeeland? In ‘De top van Nederland’ een uitgebreid gesprek vanaf de Precisiebeurs van Mikrocentrum in de Brabanthallen met Eric van Schagen, voorzitter van VNO-NCW Brabant Zeeland.

Luister de uitzending terug >

 HR-community | Over het opbouwen van een werkgeversmerk

 HR-community | Over het opbouwen van een werkgeversmerk

Op 24 november trapten we bij Heijmans het nieuwe HR-programma af dat in het teken staat van de employee journey. Levina Oversier (Heijmans) en Britt Driessen (Frisse Blikken) deelden met ruim zestig professionals uit onze HR-community hun ervaringen over het opbouwen van een werkgeversmerk. “De breakoutsessie was super goed. Fijn was de openheid die mensen hebben rondom dit onderwerp om elkaar te informeren en te bevragen"

Bekijk de terugblik>>
Terugblik | Meet the President | Tijn van Elderen, Brabantia

Terugblik | Meet the President | Tijn van Elderen, Brabantia

Na Anton van Beek van DOW, Marjan van Loon van Shell en Eric Berkhof van Van Mossel, vond op 23 november jl. vond alweer de 6e editie van Meet the President plaats. Dit keer bij Brabantia in Valkenswaard. Het hoofdkantoor, B.home is volgens de tafelgast en CEO van het bedrijf Tijn van Elderen het mooiste gebouw van Europa. Ruim zestig 'geluksvogels' konden deze middag luisteren naar de inspirerende visie van Tijn op leiderschap, kwaliteit en duurzaamheid.

Bekijk hier de terugblik>>

Ondernemers: ‘Provincie, gebruik met spoed de ruimte die er wél is voor nieuwe vergunningen’

Brabants Dagblad, 14 december 2022 ‘Maak maximaal gebruik van de mogelijkheden en bruikbare stikstofruimte. Ga direct weer vergunningen verlenen, en voorkom nog meer schade na 3,5 jaar stilstand.’ Die oproep doet VNO-NCW Brabant Zeeland samen met andere regionale werkgeversverenigingen en gesteund door VNO-NCW landelijk, in een brandbrief aan provinciebesturen. Er zijn wel degelijk mogelijkheden om houdbare vergunningen te verlenen die nu niet -of nog te weinig- worden benut en die een einde kunnen maken aan de grote onzekerheid bij veel ondernemers. Gebeurt dat niet, dan is het wachten op een economische crisis, liggen belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen als woningbouw stil en komt de hoognodige energietransitie niet op gang.

Lees hier het artikel in Brabants Dagblad en ons persbericht

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement