Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Terugblik Community Duurzaamheid: Klimaatakkoord en van het gas af

Actueel en complex, dat is het klimaatakkoord. De volledige tekst is 250 pagina’s lang. Eigenlijk wil je als ondernemer maar één ding weten: wat betekent het klimaatakkoord voor mijn onderneming? Dat was dan ook de centrale vraag tijdens de tweede bijeenkomst van de Community Duurzaamheid die plaatsvond op dinsdag 18 mei. Sprekers Frits de Groot van VNO-NCW, Sjoerd Parren van ENGIE en Michel Heerkens van Lavans en vertelden hoe zij het klimaatakkoord zien en dit vertalen naar de praktijk. Die laatste trapte de bijeenkomst af.

Michel Heerkens: ‘Let’s close the circle!’

Michel Heerkens, is directeur van Lavans, een familiebedrijf dat al ruim 90 jaar expert is in bedrijfskleding, vloer- en sanitaire hygiëne. Duurzaam maatschappelijk ondernemen hebben ze hoog in het vaandel. Lavans geeft daarom invulling aan zes van de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen:

  • goede gezondheid en welzijn;
  • schoon water en sanitair;
  • betaalbare en duurzame energie;
  • verantwoorde consumptie en productie
  • klimaatactie;
  • leven in water.

Hoe is dit verwerkt in het bedrijfsproces? Michel: ‘We maken onder andere gebruik van machine gerelateerde warmteopwekking. Van centrale stoomketel naar HR-CV ketel bij machines. Daarnaast wassen we met de warmte van de zon door de inzet van zonnecollectoren.’ Slecht 1 procent van al het gedragen textiel komt nu terug in nieuw textiel, waarbij ook bijna de helft van de afvalwaterproblemen in de wereld te maken heeft met de textielproductie. ‘Op het gebied van circulariteit inventariseren we textielstromen, zijn we betrokken bij onderzoeken en zoeken we naar manieren om textiel te hergebruiken’. Michel sluit zijn verhaal af met de pakkende slogan: Let’s clothes the circle!

Frits de Groot: ‘Overhaast van het gas af niet nodig’

Het Klimaatakkoord, dat wij ook in Nederland hebben ondertekend, voorziet in een forse opgave waar het gaat om vermindering CO2 uitstoot: min 49% in 2030. Voor de industrie is de opgave overigens min 30%. Frits de Groot, beleidssecretaris bij VNO-NCW, had daarom een duidelijke boodschap: we moeten aan het werk met zijn allen!

‘Wij zijn de laatste generatie die nog verandering kan aanbrengen als het aankomt op klimaatverandering. We zien zelfs dat de EU en ook verschillende politieke partijen in ons eigen land de focus legt op 55% vermindering. Een nobel streven. Daarnaast is er nog een doel gesteld: van het gas af. Wiebes heeft daar een aantal jaren geleden al uitspraken over gedaan. Het tijdsbestek waarin we dit ook daadwerkelijk kunnen gaan realiseren zal echter langer zijn. Gas is immers een relatief schone fossiele brandstof en levert dus voordelen op ten opzichte van meer vervuilende fossiele brandstoffen. Overhaast van het gas af is dus niet nodig.

Sjoerd Parren: ‘Netcongestie bemoeilijkt duurzame energieopwekking’

Tenslotte presenteerde Sjoerd Parren, Business Development Manager bij energiebedrijf ENGIE, praktische oplossingen die kunnen ondersteunen bij het behalen van de klimaatdoelen. ‘De overgang naar een meer duurzame energieopwekking – zon en wind – wordt bemoeilijkt door netcongestie,’ zegt Parren. ‘Het netwerk is niet in staat de met zon en wind opgewekte stroom te verwerken. Op termijn wordt de netcapaciteit uitgebreid, op korte termijn biedt dat in steeds meer gebieden in Brabant geen oplossing.’ Er zijn bedrijven die streven naar verminderde netinteractie, met andere woorden, zij worden in zekere zin zelfvoorzienend op het gebied van elektriciteit.’

ENGIE liet voorbeelden de revue passeren van bedrijven die op dat gebied al stappen hebben gezet. Bijvoorbeeld met behulp van accu’s, door stroom aan buren te leveren of door eigen elektrische voertuigen op te laden.

Praktische tips

Sjoerd had nog een aantal praktische tips om minder gas te verbruiken en daarmee te verduurzamen, waarom de eigen bedrijfsprocessen als uitgangspunt dienen:

  • beperk de energievraag door te optimaliseren of te isoleren;
  • breng grote energie-/gas verbruikers in kaart;
  • zoek uit of het dak geschikt is voor zonnepanelen en of de bodem geschikt is voor een warmte- en koudeopslag;
  • gebruik de 80/20 regel: als volledige verduurzaming teveel impact heeft, is het terugdringen van gasverbruik en CO2-uitstoot soms meer gebaat bij beperktere oplossingen.

Meer info?

Het was een interactieve bijeenkomst met veel bruikbare en toepasbare informatie voor de deelnemers.
Wil je meer info over de Community Duurzaamheid? Stuur dan een mail naar swalen@vnoncwbrabantzeeland.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement