Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Succes lobby huisvesting arbeidsmigranten

Op 9 november 2018 neemt de Provinciale Staten Noord-Brabant het rapport ‘Arbeidsmigratie in Noord-Brabant’ aan en reserveert 600 duizend euro voor de uitvoering daarvan. Een tussentijds succes in de lobby van VNO-NCW Brabant Zeeland voor alle bedrijven die nu nog tegen barrières aanlopen rondom de huisvesting van arbeidsmigranten.

Arbeidsmigratie in Brabant
600.000 euro voor aanpak huisvesting arbeidsmigranten

In aanloop naar dit rapport adviseren we de provincie Noord-Brabant via de ‘zienswijze huisvesting arbeidsmigranten’. We pleiten voor realisatie van extra huisvestingslocaties, en doen hiervoor een aantal concrete aanbevelingen. Veel van deze aanbevelingen zijn direct overgenomen in het provinciale rapport, waaronder:

  • Afstemming en verruiming van provinciale en gemeentelijke regelgeving om de huisvesting van tijdelijke groepen verbreed mogelijk te maken.
  • Oprichting van een taskforce waarin met werkgevers afspraken worden gemaakt over oplossingsrichtingen en gewenste prestaties.
  • Actieve rol van de provincie richting gemeenten om weerstand en belemmeringen weg te nemen bij de realisatie van huisvestingslocaties.

Overheid, word wakker: arbeidsmigranten zijn onmisbaar!

We hebben zo’n 100.000 arbeidsmigranten in Brabant. Maar voor 20.000 daarvan is geen goede huisvesting. Het is al jarenlang een enorm probleem, maar oplossing blijft uit. Afgelopen zomer trekken we aan de bel met de oproep in het ‘advies huisvesting arbeidsmigranten’

Suzanne Drost, HR Director bij Rhenus Logistics en commissielid huisvesting arbeidsmigranten bij VNO-NCW Brabant Zeeland, onderbouwt het advies met een concreet voorbeeld. ‘Iedereen wil graag zijn bestelde producten in huis krijgen. Dit is in Nederland simpelweg niet meer mogelijk zonder de hulp van arbeidsmigranten. Enkel lokaal personeel vinden is een utopie.’ 

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 maakten we tien vlogs waarin ondernemers politici uitdagen met hun grootste ondernemersthema’s. In verkiezingsvlog #5 confronteren onze vloggers twee politici met het knelpunt van ondernemer Alphons van Erven van Rhenus Logistics. Het tekort aan arbeidskrachten belemmert de groei van de logistieke hotspot Midden-Brabant. Arbeidsmigranten bieden uitkomst. In hoeverre kan de gemeente hem helpen om de huisvesting van arbeidsmigranten mogelijk te maken?

Midden-Brabant: Gezamenlijk adequaat beleid noodzakelijk op zowel uitgifte gronden als arbeidsmigranten
Zeeland: Extra ruimte voor arbeidsmigranten

Adequate stappen voor huisvesting arbeidsmigranten noodzakelijk

Adequate stappen voor huisvesting arbeidsmigranten noodzakelijk

Op dit moment is de huisvesting voor deze groep hardwerkende mensen echter niet goed geregeld. Er zijn te weinig locaties waar zij kunnen worden gehuisvest en de ontwikkeling van nieuwe locaties gaat veel te traag. Dat kan op korte termijn voor problemen zorgen voor de productie van sommige bedrijven. Want, als werknemers in eigen land niet meer te vinden zijn en buitenlandse werknemers nergens kunnen wonen, wat dan?

Column Anton van Beers, voorzitter VNO-NCW West-Brabant

Klik hier voor het jaaroverzicht 2018

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement