Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Adequate stappen voor huisvesting arbeidsmigranten noodzakelijk

Arbeidsmigranten zijn onmisbaar geworden voor onze economie. Alleen al in Brabant werkten er in 2015 ongeveer 80.000 arbeidsmigranten. Onze bedrijven hebben ze simpelweg nodig om te blijven draaien. Zonder deze mensen, vallen die bedrijven en onze economie stil.

Ik roep de provincies én gemeenten op adequate stappen te zetten en een oplossing te vinden. Als ondernemingsvereniging denken we graag mee, want het is in het belang van onze gezamenlijke regionale economische ontwikkeling. Zowel nu als later.

Op dit moment is de huisvesting voor deze groep hardwerkende mensen echter niet goed geregeld. Er zijn te weinig locaties waar zij kunnen worden gehuisvest en de ontwikkeling van nieuwe locaties gaat veel te traag. Dat kan op korte termijn voor problemen zorgen voor de productie van sommige bedrijven. Want, als werknemers in eigen land niet meer te vinden zijn en buitenlandse werknemers nergens kunnen wonen, wat dan?

Handen ineen slaan
Er is een aantal fraaie en functioneel ingerichte locaties, maar toch stellen we als ondernemingsvereninging vast dat er nog steeds sprake is van misstanden. En met de beste wil van de wereld van zowel de arbeidsmigranten als de bestaande bewoners, kunnen die misstanden snel omslaan in overlast voor de buurt. Het resultaat: verzet tegen nieuwe accommodaties op lokaal niveau. Het wordt daarom de hoogste tijd dat de handen ineen worden geslagen om dit probleem voor langere tijd op regionaal niveau te tackelen.

Impuls voor de lokale retailers
Ter illustratie: In nagenoeg al onze steden en dorpen verdienen de mensen -Nederlanders én arbeidsmigranten- hun salaris buiten de gemeentegrenzen. Dat geld geven ze in belangrijke mate weer uit in hun eigen woonomgeving. Dat zorgt dus voor een impuls voor de lokale retailers. Je zou dan ook in alle redelijkheid verwachten dat gemeenten (Colleges van B & W, gemeenteraden) elkaar de hand zouden reiken om dit op te lossen.

Gezamenlijke regionale economische ontwikkeling
De realiteit is helaas weerbarstiger. De meeste gemeenten beperken terecht het aantal bewoners per woning. Het risico op overlast en verlies aan draagvlak voor andere oplossingen is te groot. Anderzijds staan zij geen grotere woonvormen toe met passende onderwijs-, sport- en ontspanningsactiviteiten.

Ik roep de provincies én gemeenten op adequate stappen te zetten en een oplossing te vinden. Als ondernemingsvereniging denken we graag mee, want het is in het belang van onze gezamenlijke regionale economische ontwikkeling. Zowel nu als later.

Anton van Beers
voorzitter VNO-NCW West-Brabant

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement