Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Extra ruimte voor arbeidsmigranten

VNO-NCW Zeeland wil meer ruimte voor goede woningen. De Zeeuwse economie trekt in rap tempo aan. Om nieuwe werknemers te kunnen huisvesten is er voldoende woonruimte nodig. VNO-NCW Zeeland heeft daarom een zienswijze ingediend bij de provincie Zeeland. Vrijdag 31 augustus heeft Geerten van Dijk (Dow) ingesproken bij de commissievergadering.

Provinciale beleid woningbouw te beknellend

Samen met een groot aantal grote bedrijven bracht VNO-NCW Zeeland een zienswijze in tegen één specifiek onderdeel van het ontwerp ‘Omgevingsplan Zeeland 2018’. In de praktijk merken veel bedrijven dat het provinciale beleid met betrekking tot woningbouw te beknellend is.

Zeker in Zeeuws-Vlaanderen is er onvoldoende ruimte om arbeidsmigranten te huisvesten. De Zeeuwse economie trekt enorm aan en draait voor een groot deel op arbeidsmigranten. VNO-NCW Zeeland voorziet een stroom van arbeidskrachten als gevolg van grote investeringen in de infrastructuur en de industrie zorgen. Voor deze mensen is passende huisvesting nodig, dat nu al tot problemen leidt.

Steeds vaker jonge en goed opgeleide mensen

De arbeidsmigranten die worden gehaald zijn steeds vaker jonge en goed opgeleide mensen, zij worden ook wel expats genoemd. Deze mensen zorgen er voor dat de effecten van ontgroening en vergrijzing zullen worden gedempt. Daarnaast staan zij volop in het leven en dragen daarmee hun steentje bij aan de leefbaarheid en economie van onze regio.

Verschillende behoeftes

De provincie Zeeland biedt de gemeenten een beperkt programma om extra woningen toe te voegen. Dit woningbouwprogramma wordt nu al als krap ervaren voor de nieuwbouw voor de eigen bevolking en de aanhoudende instroom van Vlaamse woningzoekers. De groep buitenlandse werknemers is gemêleerd met een verschillende behoefte aan huisvesting. Een arbeidsmigrant die tijdelijk in de kassen werkt, heeft een andere behoefte en een ander budget dan een arbeidsmigrant die werkt in de zorg of de expat die nu bijvoorbeeld naar Dow komt.

In het provinciale omgevingsplan staat dat ‘de huisvesting van arbeidsmigranten die voor een langere periode in Zeeland werkzaam zijn, binnen de reguliere woningbehoefte valt’. Het bedrijfsleven vraagt daarom meer ruimte aan de overheid, er zijn voldoende ontwikkelaars die erop willen inspelen. Geerten van Dijk (Dow) heeft het standpunt nogmaals toegelicht in een provinciale commissie economie en ruimte van de provincie Zeeland.

Brief Zienswijze ontwerp ‘Omgevingsplan Zeeland 2018’ 2018-06-19

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement