Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Economische schade door klimaatverandering groeit, maar het grootste deel is nog altijd niet verzekerd | Aon

De economische schade in Europa als gevolg van klimaatverandering en natuurrampen bedroeg in 2022 50 miljard dollar. Daarmee was de schade hoger dan het historische gemiddelde sinds 2000. Bijna 36% van de economische schade in Europa werd gedekt door verzekeraars. Het overgrote deel van de schade was dus niet verzekerd. De economische en sociale impact van klimaatverandering wordt steeds duidelijker zichtbaar. Bedrijven moeten daarom in toenemende mate rekening houden met dit soort gebeurtenissen en zich hier op voorbereiden met risicobeperkende strategieën.

Tekst: Aon

Overlast door krachtige stormen

Bovenstaande gegevens zijn afkomstig uit het rapport ‘2023 Weather, Climate and Catastrophe Insight’ van Aon. Daaruit blijkt dat de wereldwijde schade vorig jaar maar liefst 313 miljard dollar bedroeg. Nederland ging vooral gebukt onder enkele krachtige stormen die het openbare leven verstoorden, gevaarlijke situaties voor mensen opleverden en schade aan vastgoed, voertuigen en de openbare ruimte veroorzaakten. Met name de storm Eunice zorgde voor veel overlast. Met 3,4 miljard dollar aan verzekerde schade was het de duurste Europese storm sinds 2010.

Strategieën om risico’s te beperken

“Bedrijven moeten steeds meer rekening houden met dit soort gebeurtenissen en zich hier op voorbereiden met risicobeperkende strategieën”, stelt Sonja Janicijevic, senior risk consultant bij Aon Global Risk Consulting. “Ondanks dat het percentage verzekerde schades toeneemt, is een aanzienlijk deel (nog) niet verzekerd. Daarom hebben bedrijven behoefte aan inzicht in hun klimaatgerelateerde risico’s. Zo kunnen ze beter geïnformeerd beslissingen nemen als ze de afweging maken om risico’s zelf te dragen, of waar mogelijk te verzekeren.”

Focus op toekomstige ontwikkelingen

Naast windstormen vormen hagel en overstromingen het grootste risico in Nederland. Na de watersnoodramp in 1953 werd overstroming uitgesloten van de verzekeringsdekking. Sinds 2021 wordt de schade bij overstroming van regionale rivieren wel weer veelal verzekerd, maar die van een grote rivier niet. “We krijgen steeds vaker de vraag om alle risico’s te becijferen”, vertelt Arno Gabriël, managing director Capital & Risk bij Aon’s Reinsurance Solutions. “In het verleden lag de focus op alleen windstormen, maar nu is er juist ook aandacht voor de secundaire risico’s en de toekomstige ontwikkeling. Wat is de schade nu, maar vooral ook wat is de verwachte schade in 2030, 2050 en 2070?”

Gezamenlijke aanpak

Het Aon-onderzoek brengt niet alleen de economische schade en sociale impact van natuurrampen in kaart. Het geeft ook inzicht in het vermogen om de gevolgen van de klimaatverandering te boven te komen. Door samen te werken aan schaalbare oplossingen kunnen risico’s worden beperkt. Daarnaast is het belangrijk om publieke, private en maatschappelijke krachten te bundelen om zodoende innovatie te versnellen, gemeenschappen met weinig verzekeringsdekking te beschermen en de economie te versterken. Het zijn ontwikkelingen waarbij Aon graag het voortouw neemt.

Lees het volledige rapport

Voor belangstellenden is het volledige rapport hier beschikbaar. Wilt u heel concreet weten hoe u uw bedrijf kunt beschermen tegen klimaatgerelateerde risico’s? Neem dan via Astrid van Helvoort contact op met een van onze adviseurs.

Astrid van Helvoort

Vragen of meer informatie?

Neem contact op met Astrid van Helvoort, Director Business Development Aon

 


Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses  en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.

Meer informatie over onze partners >>

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement