Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Record hoeveelheid natuurrampen en schade door klimaatverandering | Aon

De hoeveelheid natuurrampen en de economische schade als gevolg van de klimaatverandering hebben in 2023 een recordhoogte bereikt. Bijna 400 incidenten zoals stormen, aardbevingen en overstromingen zorgden wereldwijd voor 380 miljard dollar schade. 31 procent van dat bedrag werd gedekt door verzekeraars. Dat blijkt uit het 2024 Climate and Catastrophe Insight rapport van Aon.

2023 telde maar liefst 66 natuurrampen met een miljardenschade. Dat aantal was nog nooit zo hoog. Aardbevingen veroorzaakten het afgelopen jaar de grootste economische schade, terwijl aanhoudende stormen in Europa en de Verenigde Staten de grootste kostenpost voor verzekeraars waren. Van alle natuurrampen blijven overstromingen voorlopig nog wel de duurste van deze eeuw. Met 95.000 overleden slachtoffers was 2023 het dodelijkste jaar sinds 2010. In Europa leidden meerdere hittegolven tot dodelijke slachtoffers. De hagelbuien en overstromingen in Italië van deze zomer leidden tot bijna 5 miljard dollar aan verzekerde schade.

Situatie Nederland: veel storm

Het KNMI voorspelde in oktober in haar klimaatscenario’s dat er meer hete, droge zomers en natte winters komen met extreme temperaturen. Vooral in de steden wordt het warmer. Daarnaast gaan de zeespiegel en de temperatuur stijgen. Ook in 2024 hebben we in Nederland inmiddels al drie stormen meegemaakt. Samen met de storm eind 2023 maakt dat vier stormen in het winterseizoen tot nu toe. De verwachting is dat de klimaatschade de komende jaren verder oploopt.

Maatregelen en CSRD

Een reeks maatregelen moet leiden tot de noodzakelijke verduurzaming. Afgelopen jaar besloot het huidige, demissionaire kabinet tot een extra pakket aan maatregelen om het gat tot het klimaatdoel in 2030 te dichten. Zo wordt de energiebelasting aangepast, wordt ingezet op een duurzame en circulaire industrie en wordt duurzaamheid gestimuleerd binnen de landbouw, gebouwen, kantoren, vervoer en transport. Door de invoering van de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive wordt bovendien op korte termijn van steeds meer bedrijven verwacht dat zij rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties.

Impact op mens en milieu

In de Nederlandse Corporate Governance Code voor beursgenoteerde ondernemingen is inmiddels opgenomen dat zij verplicht zijn rekening te houden met de impact van hun bedrijfsvoering op mens en milieu. Ook banken en verzekeraars moedigen het bedrijfsleven aan te focussen op ESG (Environmental, Social, Governance), oftewel op duurzaamheid en maatschappelijke impact. “Bedrijven die dit niet doen zullen in de toekomst mogelijk slechter verzekerbaar worden en moeilijker aan financiering kunnen komen,” stelt Sonja Janicijevic van Aon’s Global Risk Consulting.

Bedrijven zien klimaat niet als toprisico

Uit de Global Risk Management Survey van Aon blijkt dat het bedrijfsleven het klimaatrisico nog niet als topprioriteit ziet. De gevolgen van klimaatverandering worden echter steeds tastbaarder en zichtbaarder. Denk aan bedrijfsonderbreking, grondstoffentekorten, problemen met de toeleveringsketen en reputatieschade. Janicijevic weet wat bedrijven en organisaties te doen staat: “Wet- en regelgeving verplicht sowieso al tot een meer duurzame bedrijfsvoering en transparantie. Betrek uw stakeholders bij de verduurzaming en maak bewuste keuzes. U kunt maatregelen treffen tegen klimaatschade, maar onderzoek ook wat de gevolgen zijn voor de verzekerbaarheid. Weet wat de klimaatvooruitzichten en bijbehorende risico’s zijn voor uw huidige locaties en mogelijk toekomstige locaties.

Onderzoek ook de risico’s in de supply chain

Verkrijg deze inzichten ook voor uw volledige toeleveringsketen. Vraag u bijvoorbeeld af hoe kwetsbaar de locaties van uw leveranciersnetwerk zijn voor natuurrampen. Zijn zij gevestigd in landen waar het risico op aardbevingen toeneemt? Of loopt u risico op een grondstoffentekort door extreme regenval of juist droogte? Wij integreren deze vraagstukken in onze risicoanalyses en maken de toekomstige impact van klimaat zichtbaar met geavanceerde tooling voor voorspelling van klimaatimpact. Hiermee helpen we onze klanten bij het maken van bewuste beslissingen rond toekomstige investeringen en locatie-ontwikkeling. Maar zorg ook dat u weet wat de impact van uw bedrijf of organisatie op het klimaat is. Als u dat inzicht heeft, kunt u risicobeperkende maatregelen nemen. Daarmee houd u uw bedrijf verzekerbaar en draagt u actief bij aan de transitie naar een duurzamere en klimaat bestendigere economie.”

Astrid van Helvoort Vragen of meer informatie?

Neem dan contact op met  Astrid van Helvoort, Director Business Development Aon.


Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses  en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.

Meer informatie over onze partners >>

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement