Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Beweging in structurele oplossing voor thuiswerkende grenswerkers

Staatssecretaris Van Rij overweegt België te compenseren bij thuiswerkafspraak’: dit was de kop van een artikel in Het Financieel Dagblad vorige week. Uit opmerkingen van de staatssecretaris maakte de krant op dat Nederland overweegt België te compenseren voor het verlies aan belastinginkomsten, als Belgische werknemers vaker thuis mogen werken. VNO-NCW Brabant Zeeland en de Limburgse Werkgevers Vereniging LWV zetten zich al langer in voor een structurele aanpassing van de fiscale en sociale wet- en regelgeving voor thuiswerkende grenswerkers. En dat lijkt nu zijn vruchten af te werpen.

De huidige wetgeving staat tot 25% thuiswerken toe. Werkgevers vinden dat het tot 40% mogelijk zou moeten zijn. In een brief vroeg het bedrijfsleven de Nederlandse overheid in 2022 al om een oplossing. Ook kaartten ze het onderwerp aan bij de Benelux Unie, waar Nederlandse en Belgische beleidsmakers elkaar regelmatig tegenkomen.

Er lijkt nu beweging in de zaak te komen en dat is hard nodig. Thuiswerken is de afgelopen jaren toegenomen en voor werknemers een steeds belangrijkere arbeidsvoorwaarde. In grensstreken is mobiliteit van arbeid van groot belang voor werkgevers, zeker in het licht van de krapte op de arbeidsmarkt. En zij willen geen onderscheid maken tussen Belgische en Nederlandse werknemers.

De huidige wet- en regelgeving zal bij meer dan 25% thuiswerken voor de thuiswerkende grensarbeiders en hun werkgevers een administratieve ramp opleveren. De Nederlandse werkgever moet zijn thuiswerkende grenswerker sociaal verzekeren in België of Duitsland en het loon voor een deel belasten in België of Duitsland. Voor de werknemers kan dit betekenen dat zij mogelijk geen recht meer hebben op aftrek van hypotheekrente en mogelijk te maken krijgen met andere regelingen voor pensioen, ziektekosten of kinderbijslag.

Compensatie

Omdat er meer Belgen in Nederland werken dan andersom, heeft een ruimere thuiswerkregeling mogelijk nadelige budgettaire consequenties voor België. Dat de Nederlandse regering nadenkt over compensatie biedt mogelijk kansen om tot structurele oplossingen te komen. De grensoverschrijdende arbeidsmarkt zou daar zeer bij gebaat zijn.

VNO-NCW Brabant Zeeland en LWV blijven zich hiervoor inzetten en de ontwikkelingen nauwlettend monitoren.

Lees ook:
Staatssecretaris van Rij overweegt België te compenseren bij thuiswerkafspraak
VNO-NCW Brabant Zeeland uit zorgen over wet- en regelgeving thuiswerkende grenswerkers
VNO-NCW Brabant Zeeland in de media

 

Vragen of meer informatie?

Neem dan contact op met Anne Deelen, belangenbehartiger arbeidsmarkt en onderwijs, via deelen@vnoncwbrabantzeeland.nl

 

 

23.02.2023

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement