“De lage uitstoot van broeikasgassen is dan tenminste nog een voordeel van deze schrijnende situatie”, hoorde ik iemand hardop zeggen aan het begin van de coronacrisis. Bij het zien van lege snelwegen en geparkeerde vliegtuigen heb je het misschien zelf ook gedacht: die klimaatdoelstellingen komen ineens een stuk dichterbij.
Mascha van den Heuvel, directeur Kuijpers
Maar hoewel het KNMI onlangs inderdaad concludeerde dat de wereldwijde CO₂-uitstoot in de eerste helft van dit jaar met bijna 9% zakte ten opzichte van een jaar eerder, zijn die klimaatdoelstellingen nog niet binnen handbereik. Bij lange na niet, wil ik bijna roepen. Niet voor niets presenteerde de Raad van State een vernietigend rapport en adviseerden zij het Kabinet om onmiddellijk met extra klimaatmaatregelen te komen. De Urgenda-doelstelling – 25% emissiereductie in 2020 ten opzichte van 1990 – gaat Nederland waarschijnlijk niet halen en als we nu niets doen, kunnen we de klimaatdoelstellingen voor de komende jaren ook wel vergeten … crisis of niet.
Begrijp me niet verkeerd: het zou onverantwoord zijn als een groot deel van onze aandacht nu niet zou uitgaan naar de coronacrisis. Overheden, bedrijven, individuen … allemaal staan we voor de loodzware taak om hier zo goed mogelijk doorheen te komen. Maar dat betekent niet dat het klimaatprobleem simpelweg niet meer bestaat. Langer wachten met CO2-maatregelen is in mijn ogen daarom net zo onverantwoord. Wie de lange termijn uit het oog verliest en klimaatverandering weer onderaan de agenda zet, komt van een koude kermis thuis. Nu je schouders ophalen, betekent straks te weinig tijd om nog slim, strategisch en doeltreffend te verduurzamen. Dan lopen we ‘ineens’ massaal achter de feiten aan en wordt het steeds moeizamer om onze planeet nog leefbaar te houden … crisis of niet.
Inmiddels ben ik helemaal op mijn plek bij Kuijpers, maar ik geef het eerlijk toe: toen ik in 2003 een baan kreeg bij Dubotechniek – een organisatie die destijds onder meer duurzame energietechnieken promootte – wist ik amper wat een warmtepomp was. Onbevooroordeeld dompelde ik me onder in de wereld van duurzame technieken, hielp ik met het opzetten van een duurzaamheidscentrum en begreep ik langzaam maar zeker de potentie van duurzaam bouwen. De baan veranderde in een intrinsieke drijfveer om zelf bij te dragen aan een gezond leefklimaat voor deze én volgende generaties.
Het was die drijfveer die voor menig discussie zorgde met de projectontwikkelaar van ons nieuwbouwhuis, waardoor ons huis – zeg ik met enige trots – nu het enige gasloze exemplaar in de wijk is. En het is diezelfde drijfveer waardoor mijn Kuijpers-collega’s en ik onszelf iedere dag weer afvragen hoe het nóg duurzamer, gezonder en slimmer kan. Die drijfveer zou toch door iedere overheid, elk bedrijf en ieder individu omarmd moeten worden? Want 2030 – het moment dat de CO2-uitstoot in Nederland met 49% verminderd moet zijn ten opzichte van 1990 – komt sneller dan je denkt … crisis of niet.
Daarom heb ik een belangrijke oproep aan iedereen die dit leest. Ik begrijp dat het Klimaatakkoord voor heel veel mensen voelt als een ver-van-mijn-bed-show. Ik ken het gevoel dat je amper weet wat een warmtepomp is. Ik wéét dat de energietransitie voor veel organisaties lastig te vertalen is naar een concreet actieplan. Ik hoor dat mensen willen wachten op eventuele stimuleringspakketten, overheidssubsidies en nieuwe (bewezen) technieken. Maar zullen we nu gewoon eens samen aan de slag gaan? Daadwerkelijk iets doen?! Misschien wel juist nu! Nu de wereld even op pauze gezet lijkt te zijn en we met elkaar beseffen wat écht belangrijk is: een goed leefklimaat en een gezonde toekomst voor onze kinderen, onze medewerkers en onszelf.
Rustig afwachten is geen optie meer… echt niet. Want het kan wel ver-van-je-bed voelen, maar dat ís het niet. Dus aan de slag! We hebben samen een hele lange weg te gaan en het is tijd om een extra stap te zetten in de goede richting … crisis of niet.
Mascha van den Heuvel
Directeur Kuijpers
Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.