Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Energiemonitoring waardevoller dan ooit | Kuijpers

Je kon de afgelopen maanden geen krant openslaan of het ging erover: ‘Energie blijft duurder worden’, ‘Vrees voor wintermaanden’, ‘Gasprijs weer ongekend hoog’, ‘Bedrijven lijden operationele verliezen door stijgende energieprijzen’, ‘Energieaanbieders verstrekken geen vaste contracten meer’ … In elke markt zucht en steunt men over de gevolgen. En het einde lijkt helaas nog niet in zicht.

Tekst: Cliff Willems, sales manager bij Kuijpers

Laatst sprak ik zelf iemand wiens energiecontract begin dit jaar afliep. Zijn kosten waren inmiddels gestegen van 22.000 naar bijna 80.000 euro per jaar. Het is haast niet te bevatten wat zo’n stijging betekent voor je bedrijfsproces. Maar wat me het meest bijbleef van dat gesprek, was het feit dat hij zich daar zo gemakkelijk bij neer leek te leggen. Die houding proef ik bij meer mensen. Maar laten we eerlijk zijn: bij de pakken neerzitten en niets doen? Dat kan anno 2022 écht niet meer. Natuurlijk zijn er externe factoren waaraan je zelf niets kunt veranderen, maar er zijn ook heel wat zaken waarop je wél invloed hebt. Kleine aanpassingen die kunnen leiden tot forse energiebesparing. Broodnodig en zeer kansrijk … als je weet waar je moet zoeken.

Balans tussen binnenklimaat en energiebesparing

In dynamische gebouwen als musea, ziekenhuizen, universiteiten en grote kantoorpanden is een goed binnenklimaat van onschatbare waarde. Voorheen werd zoiets nog wel eens bestempeld als zachte factor, maar steeds meer gebouweigenaren worden zich ervan bewust dat zij voor zo’n gezond, fijn binnenklimaat véél meer betalen dan een jaar geleden. Sterker nog: dat zij over een jaar of drie dat bedrag misschien wel opnieuw moeten verdubbelen. Maar vragen of medewerkers voortaan hun jas aanhouden en vanaf morgen alle verlichting uitschakelen, is natuurlijk geen reële optie. Daarom is het belangrijk dat wij ons nog meer gaan bewegen als een koorddanser die continu zoekt naar balans: in dit geval tussen enerzijds een comfortabel binnenklimaat en anderzijds de noodzakelijke energiebesparingsmogelijkheden.

De eigen klimaatinstallatie speelt daarin een grote rol, met name in panden waarin die zelf zorgt voor het grootste energieverbruik. Toch blijkt uit verschillende onderzoeken nog steeds dat de klimaatinstallatie in een groot deel van de Nederlandse gebouwen niet optimaal en energie-efficiënt is ingeregeld. En juist daar liggen kansen. Het probleem is: ze worden niet gezien! Een collega van mij omschreef het laatst mooi: “Met zulke hoge energieprijzen liggen er in bijna elk gebouw klompjes goud op de grond. Maar gebouweigenaren vergeten omlaag te kijken.”

Inzicht door monitoring

Eerst zien, dan verzilveren dus! Maar om je installatie efficiënter in te regelen, is het essentieel dat je inzicht krijgt in de ruimtecondities. Zo weet je waar het goed gaat en zie je ook waar onnodig energie wordt verspild. Aan welke knoppen je beter niet kunt draaien en aan welke liever gisteren dan vandaag. En welke investeringen bijdragen aan het vraagstuk van nu én aan de klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050.

Hoe? Door data uit je gebouwbeheersysteem goed te monitoren. Data biedt bijna tastbare grip op het functioneren en de prestaties van een installatie en vormt zo de rode draad die door het hele (duurzaamheids)beleid van een gebouweigenaar zou moeten lopen. Want zeker met de huidige energietarieven, is energiemonitoring – letterlijk – waardevoller dan ooit.

Datagedreven dienstverlening

Wie nu nog geen data uit zijn gebouw verzamelt en teveel energie blijft verbruiken, zet zichzelf dus echt op achterstand. Iets dat bij een volgend energiecontract waarschijnlijk nog harder aankomt. Overigens moeten we niet vergeten dat de huidige situatie ook kansen biedt: de terugverdientijd van duurzame investeringen is aanzienlijk ingekort. Interessant voor gebouweigenaren wiens installatie binnenkort aan vervanging toe is. Voor hen is de modulaire energieopwekkingsinstallatie ‘Next’ een mogelijk goudklompje: een kwalitatief hoogwaardige en energiezuinige installatie die niet alleen duurzaam is, maar ook precies aansluit op de vermogensvraag van een pand.

En dankzij onze datagedreven monitoringsdienstverlening werkt de installatie niet alleen nu optimaal, maar blijft ie dat ook langdurig doen. Die garantie durf ik hierbij af te geven. Geen zachte factor, maar een keiharde toezegging. Geloof je me niet? Bel me maar…

Dat zei ik laatst trouwens ook tegen een andere klant. “Maar je kent ons pand helemaal niet”, lachte hij. “Jij ook nog niet”, was mijn antwoord. “Maar dat komt nog wel…”


Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses  en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.

Meer informatie over onze strategische partners >>

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement