Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Cyberrisico stijgt van plaats 6 naar plaats 1 | Aon

Cyberaanvallen worden zowel in Nederland als mondiaal beschouwd als het grootste risico voor het bedrijfsleven, zowel nu als over drie jaar. Onderbreking van de bedrijfsvoering staat op de tweede plaats. In Nederland valt op de derde plaats het tekort aan arbeidskrachten op, waarschijnlijk door de relatief sterke economische groei in ons land.

Astrid van Helvoort, Director Business Development, Aon

Iedere twee jaar voert Aon voert de Global Risk Management Survey uit. In dit onderzoek vraagt Aon duizenden risicomanagers uit 60 landen en 33 bedrijfstakken (waarvan honderd uit Nederland) wat voor hen de belangrijkste risico’s en uitdagingen zijn waarmee hun organisaties te maken hebben. De resultaten van dit jaar zijn onlangs verschenen in de ‘Global Risk Management Survey 2021’.

Risico’s steeds meer met elkaar verbonden

Cybercriminaliteit was nog niet eerder het belangrijkste risico voor het bedrijfsleven. De wereldwijde COVID-19 pandemie heeft de manier waarop we werken compleet veranderd. Het heeft de ontwikkeling en toenemende afhankelijkheid van technologie versneld. Ook het bewust zijn van cyberrisico’s is hierdoor verhoogd. De top tien risico’s weerspiegelen dan ook de invloed van COVID-19 op het bedrijfsleven.

# Wereldwijde top 10 risico’s # De tien belangrijkste risico’s van Nederland
1 Cyberaanvallen / schade aan data 1 Cyberaanvallen / schade aan data
2 Bedrijfsonderbreking 2 Bedrijfsonderbreking
3 Economische vertraging / langzaam herstel 3 Tekort aan arbeidskrachten
4 Grondstofprijsrisico / schaarste van materialen 4 Veranderingen in wet- en regelgeving
5 Reputatieschade 5 Reputatieschade
6 Veranderingen in wet- en regelgeving 6 Verstoring in de toeleverings- of distributieketen
7 Pandemie / gezondheidscrisis 7 Grondstofprijsrisico / schaarste van materialen
8 Verstoring in de toeleverings- of distributieketen 8 Data Privacy (inclusief AVG) Regelgeving /  Niet voldoen aan regelgeving
9 Groeiende concurrentie 9 Economische vertraging / langzaam herstel
10 Er niet in slagen om te innoveren / aan klantverwachtingen te voldoen 10 Er niet in slagen toptalent aan te trekken of te behouden

Nederlandse top 10 wijkt af

Top 10 risico’s voor Nederlandse bedrijven anno 2021 wijkt als volgt af van de wereldwijde resultaten:

  1. Minder zorgen om economische achteruitgang
  2. Personeelsrisico’s belangrijker (beschikbaarheid van specifiek talent en arbeidskrachten)
  3. Supply chain risico’s hoger
  4. Pandemie staat niet in de top 10
  5. Niet voldoen aan regelgeving / verandering van regelgeving staat hoger

De verklaringen zijn volgens ons:

  • Door de samenstelling van de economie (o.a. meer services versus maak) minder last van de Covid-19 crisis.
  • Door aanhoudende economische groei druk op arbeidsmarkt en op beschikbaarheid specifiek talent omdat door digitalisering het soort vacatures verandert.
  • Nederland heeft als distributieland meer last van supply chain verstoringen.
  • Regelgeving heeft meer (gevoelde) impact door o.a. impact van stikstofnormen op bouw etc.

Focus op ‘long-tail’ risico’s

Alex van den Doel, Managing Director van Aon’s Global Risk Consulting, somt op wat de afgelopen periode ons nog meer heeft gebracht: “COVID-19, cyber, klimaatverandering, complexe supply chains en een verhardende verzekeringsmarkt maken de wereld waarin bedrijven opereren complexer dan ooit. Deze zogenoemde long-tail risks, risico’s met een kleine kans maar grote impact, stellen bedrijven zwaar op de proef om volatiliteit te managen en tot betere besluitvorming te komen. De hoogste twee risico’s uit de lijst zijn verbonden met een groot deel van de andere top-risico’s. Denk aan bedrijfsonderbreking dat linkt met pandemie, cyber, grondstofprijzen, politieke onrust en veel andere risico’s. Dat maakt het voor directies niet makkelijker. Daardoor is het noodzakelijk om continu het risicolandschap te verkennen en voorbereid te zijn op onverwachte incidenten. Incidenten waarvan we weten dat ze zullen plaatsvinden, alleen de vraag is wanneer?”

Evolutie in risicobeheersing noodzakelijk

Van den Doel: “We kunnen niet langer op het verleden vertrouwen om toekomstige risico’s in te schatten. Toeleveringsketens worden steeds complexer en historische schadedatabases voldoen niet meer. Beslissingen moeten genomen worden op basis van meer en andere gegevensbronnen. Daarnaast moeten we ervoor waken dat we de langetermijnrisico’s niet uit het oog verliezen onder druk van het beheersen en voorbereiden van de actuele risico’s.

Lees het volledige rapport

Wilt u alles lezen over de belangrijkste risico’s voor Nederland en wereldwijd? Download dan nu het volledige rapport (NL) van de ‘Global Risk Management Survey 2021’.

 

Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses  en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.

Meer informatie over onze partners >>

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement