Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Belgische lockdown geen belemmering voor grensarbeiders

Ondanks de Belgische lockdown en de grenscontroles die daaruit voortvloeien, kunnen grensarbeiders gewoon naar hun werk. De grenscontroles zijn ingevoerd omdat (benzine)toeristen en winkelend publiek ondanks het ingestelde verbod de grens bleven overschrijden. Er zijn echter duidelijke afspraken gemaakt om te voorkomen dat werkgevers en werknemers door deze grenscontroles in de problemen komen. Het is hiervoor wel belangrijk dat u de juiste maatregelen treft.

Vitale beroepen
Voor werknemers in vitale beroepen hebben de Belgische en de Nederlandse overheid samen een vignet in het leven geroepen. U dient dit vignet zelf uit te printen en te voorzien van uw stempel. Hoe u dit doet, leest u op deze website van het Belgische crisiscentrum. Het vignet is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits en Frans. Een lijst van de beroepen waarop dit vignet van toepassing is, vindt u in dit artikel van het Belgisch Staatsblad.

Overige beroepen
Ook als uw sector niet wordt genoemd in de lijst met vitale beroepen, kan uw personeel de grens oversteken om naar het werk te gaan. Hiervoor is het noodzakelijk dat u als werkgever een verklaring afgeeft en deze uitprint op uw eigen briefpapier. VNO-NCW Brabant Zeeland heeft hiervoor een modelverklaring opgesteld. Hier vindt u het Concept Attest Tewerkstelling. Deze werkgeversverklaring zal echter niet tot dezelfde prioritaire behandeling leiden als het vignet. Houd dus rekening met enig oponthoud aan de grens.

Grensovergangen
In verband met de verscherpte grenscontroles is een aantal grensovergangen afgesloten. Het kan zijn dat u uw route hierop moet aanpassen. De Belgische overheid beboet reizigers die de grens oversteken zonder dat hiervoor een dringende reden is. VNO-NCW Brabant Zeeland roept op om hiertoe geen pogingen te doen. Naast het risico op een boete, frustreert u hiermee de doorstroom aan de grens. Het is in de komende weken van vitaal belang dat we grensfiles, zoals we die zien aan andere landsgrenzen, aan de Nederlandse grenzen weten te beperken.

Veelgestelde vragen over reizen naar België met vignet

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement