Leestijd: < 1 minuut" />
Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Beethoven ook kans voor West- en Midden-Brabant

Samen bouwen aan één krachtig Brabant: “De denkers, de makers én de toepassers”
Na de eerdere ledenbijeenkomsten over de Beethoven-deal in Eindhoven en Den Bosch, brachten we de discussie op woensdag 21 mei naar het hart van West- en Midden-Brabant. Onder leiding van onder meer Stijn Steenbakkers (wethouder Eindhoven), Paul Depla (burgemeester Breda) en Bas van der Pol (wethouder Tilburg) stonden de kansen en randvoorwaarden centraal om ook deze regio’s volop mee te laten profiteren van de landelijke miljardenimpuls voor Brainport.

We lichtten toe welke rol we in dit traject vervullen: als verbinder tussen ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen én als aanjager van regionale samenwerking. Samen verkennen we waar de grootste kansen liggen voor West- en Midden-Brabant, zodat ook deze regio’s volop kunnen bijdragen aan – én profiteren van – de brede welvaart die de Beethoven-deal beoogt.

Brainport groeit – en dat vraagt om regie

Steenbakkers trapte af met een scherpe analyse van de kracht van Brainport: een regio die al vijftien jaar boven het landelijke gemiddelde presteert. “Met Eindhoven als motor groeit de economie hier sneller dan waar ook in Nederland. Die groei van vooral de semiconsector begint in feite op dat gebied. Brainport is goed voor een kwart van de private R&D in Nederland.”

Volgens hem is die kracht breed voelbaar: “Niet alleen de technologie floreert. Ook sectoren als cultuur liften mee op het succes. Het is een ecosysteem van vernieuwers, met campussen als TU/e, HTC, Automotive Campus, BIC en Strijp S als aanjagers.” Met de Beethoven-deal is inmiddels 2,5 miljard euro aan publieke en private middelen toegezegd. Toch verloopt de uitvoering niet zonder haperingen. Steenbakkers benoemde de drie grootste knelpunten: executiekracht – zoals voor de A58 –, voorspelbaarheid en vertrouwen.

Ook structurele uitdagingen als ruimte, stikstof, energie-infrastructuur en voorzieningen zoals onderwijs en zorg vormen obstakels. “Daar ligt een rol voor overheden: met actieve grondpolitiek, zoals we dat hebben laten zien bij de ontwikkeling van de BIC-campus voor ASML.”

“De toepassers, de makers en de denkers”

Burgemeester Paul Depla van Breda pleitte voor een bredere blik dan Brainport alleen. “West-Brabant herbergt sterke toepassers zoals op Aviolanda, Midden-Brabant heeft zijn makers, en Zuid-Oost-Brabant zijn denkers. Die ketens vullen elkaar aan – maar dan moeten we wel op Brabantse schaal gaan denken.”

Volgens Depla is samenwerking tussen regio’s cruciaal om het volledige potentieel van Brabant te benutten. “Wie organiseert de samenwerking? In Brainport is dat goed geregeld, elders is dat nog zoeken.” Hij benadrukte het belang van lange termijn-denken. “Brainport bestaat al bijna 40 jaar. Samenwerking loont, maar vraagt tijd, structuur en ambitie.”

Tilburg: “Tijd voor eerlijke kansen op economische groei”

Wethouder Bas van der Pol uit Tilburg wees op de verschillen binnen de provincie. “In Eindhoven is het gemiddeld inkomen 34.000 euro, in Tilburg 26.000. Dat verschil moeten we verkleinen.” Die cijfers, afkomstig uit 2022, onderstrepen volgens hem de noodzaak om te investeren in clustervorming, innovatiekracht en binnenstedelijke economische ontwikkeling. De realisatie van Wijkevoort, een strategisch bedrijventerrein, laat echter al jaren op zich wachten.

“Die traagheid remt onze kansen. Vergelijk dat met de BIC-campus, waar géén beroep bij de Raad van State liep.” Jongeren spelen volgens Van der Pol een sleutelrol in de Tilburgse aanpak. “Zij zijn de toekomst van onze economie – als we het aantrekkelijk genoeg maken om hier te blijven én te groeien.” Uit de zaal kwamen vooral vragen over één onderwerp: de arbeidsmarkt. Waar halen we het personeel vandaan dat nodig is om de groei daadwerkelijk waar te maken? Drie ondernemers stelden hierover kritische vragen. De urgentie wordt breed gevoeld: zonder handen geen groei, ook niet met miljarden.

Oproep tot gezamenlijke koers

De rode draad van de bijeenkomst: de potentie is groot, maar de uitvoering vraagt samenwerking, visie én regie. “De kracht van Brabant zit in onze complementariteit,” vatte Depla het samen, waarmee hij de oproep tot een gezamenlijke koers treffend onderstreepte. “Als denkers, makers en toepassers samen optrekken, kan heel Brabant profiteren van de Beethoven-impuls.”

We blijven dit traject actief volgen, monitoren en faciliteren. Zo dragen we bij aan de uitvoering en zorgen we dat de belangen van onze regio blijvend worden meegenomen in het bredere Brabantse én nationale speelveld.

Vragen of meer informatie?

Neem dan contact op met Marloes Rijken, regiomanager Midden-Brabant, via rijken@vnoncwbrabantzeeland.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement