We waren met ons Platform Seveso-bedrijven op woensdag 28 mei te gast bij SABIC in Bergen op Zoom. Het terrein – met ruim 1200 medewerkers, 34 nationaliteiten en meer dan 30 compounding-lijnen – vormde een indrukwekkend decor voor deze bijeenkomst. René Dijkmans (Senior Manager EHSS) opende de middag met een heldere veiligheidsinstructie — geheel passend bij een Seveso-bedrijf, waarna hij ons vervolgens meenam in de wereld van SABIC. Het bedrijf staat bekend als één van de grootste chemiebedrijven ter wereld en viert volgend jaar zijn 50-jarig bestaan. De locatie begon al in 1971 onder de naam General Electric Plastics en werd in 2008 overgenomen door SABIC.
Na de introductie door René, volgde het inhoudelijke overleg dat aftrapte met een gezamenlijke terugblik op de uitkomsten van de enquête onder de Seveso-bedrijven. Daaruit kwam een breed gedeeld gevoel naar voren: bedrijven maken zich zorgen over de uitvoerbaarheid van wetgeving en hebben behoefte aan meer werkbare afspraken, duidelijkheid en maatwerk. De Omgevingswet werd als meest urgente zorg benoemd.
Tegelijkertijd bleek uit de enquête ook dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen. Ze investeren in elektrificatie, emissiebeperking, circulaire processen en verduurzaming van installaties. De bereidheid om bij te dragen aan beleidsdoelen is groot, maar de praktijk schuurt. Er werd gesproken over de spanning tussen ‘wensdenken’ vanuit beleid en de technische en organisatorische realiteit bij bedrijven.
Om knelpunten inzichtelijk te maken, is er daarom besloten om samen verder te werken aan:
Een treffende samenvatting van deze sessie kwam van de voorzitter van het platform, Michiel Jansen: “Je moet juist de goede samenwerking hebben en zoeken om het te kunnen realiseren, en wegblijven van het vingertje wijzen.”
René deelde vervolgens hoe het in gesprek ging met Stichting MOB (Mobilisation for the Environment) vanuit een positieve insteek: SABIC wilde verduurzamen en zag in MOB een mogelijke sparringpartner. Die open houding leidde echter tot een intensieve administratieve periode met veel informatieverzoeken, juridische procedures en extra werkdruk. Ook de OMWB herkende dit beeld: MOB verwoordt weliswaar maatschappelijke zorgen, maar legt ook een forse claim op de capaciteit van toezichthouders — wat ten koste gaat van ander, inhoudelijk belangrijk werk.
De OMWB presenteerde vervolgens een terugblik op het Seveso-toezicht in 2024. Opvallend was dat het aantal geconstateerde overtredingen is gestegen. Dat komt deels door het hogere aantal inspecties, maar ook doordat toezicht zich meer richtte op de borging in procedures en systemen. Ook het milieutoezicht kwam aan bod. Het aantal klachten daalde met ruim 200 ten opzichte van 2023, mede door nieuwe definities onder de Omgevingswet en investeringen van bedrijven.
Na het inhoudelijke programma kregen we een uitgebreide rondleiding over het terrein van SABIC. Onder het motto “op weg naar vijf keer nul incidenten” werkt SABIC zichtbaar aan veiligheid en duurzaamheid. De dag werd afgesloten met een informele en alcoholvrije borrel en de gelegenheid tot netwerken.
Wil jij ook een groep van 25-30 collega’s uit de Seveso-community ontvangen en laten zien hoe jouw organisatie werkt aan veiligheid, milieu en wetgeving? Laat het ons weten via community@vnoncwbrabantzeeland.nl.
Neem contact op met Melanie van Laerhoven via community@vnoncwbrabantzeeland.nl of neem hier een kijkje