Sinds 1 januari 2025 is het handhavingsmoratorium vervallen en handhaaft de Belastingdienst weer actief op schijnzelfstandigheid. Daarmee is de inzet van zelfstandigen (zzp’ers) een strategisch én juridisch aandachtspunt geworden voor iedere organisatie die flexibel wil blijven, zonder onnodige risico’s te lopen.
Schijnzelfstandigheid ontstaat wanneer een werkende in de praktijk functioneert als werknemer, terwijl er een overeenkomst van opdracht is gesloten. De wet baseert zich hierbij op drie criteria: arbeid, loon en gezag. Vooral dat laatste – het gezagscriterium – blijkt in de praktijk lastig te beoordelen. Factoren als vaste werktijden, werken in teamverband, deelname aan overleggen of het ontvangen van een kerstpakket kunnen allemaal meewegen in een herkwalificatie.
Een herkwalificatie betekent dat de Belastingdienst met terugwerkende kracht loonheffingen en sociale premies kan navorderen. Daarnaast kan sprake zijn van cao-verplichtingen, ziekteverzuimregelingen en aansluiting bij een pensioenfonds. Ook voor de zzp’er zelf zijn er gevolgen: verlies van ondernemersfaciliteiten, terugbetaling van btw of het corrigeren van belastingaangiften.
Newtone ontwikkelde een uitgebreide whitepaper waarin deze risico’s helder in kaart worden gebracht. De whitepaper biedt praktische handvatten, zoals:
U kunt het document hier downloaden.
Naast de whitepaper heeft Newtone ook een podcastserie ontwikkeld. In aflevering 1 staat het juridisch kader centraal en wordt ingegaan op recente rechtspraak. In aflevering 2 bespreken experts de pensioenrisico’s, de rol van de Belastingdienst én wat u concreet kunt doen om problemen voor te blijven.
De links naar de podcastserie vindt u eveneens hier.
Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.