Veel ondernemers zijn tijdens de coronacrisis aangewezen op steun vanuit de overheid. Inmiddels is er voor deze steunmaatregelen een plan tot juli 2021. Dit was voor VNO-NCW Brabant Zeeland de aanleiding om de stand van zaken onder onze achterban te peilen*. Respondenten zijn blij dat de overheid vooruitkijkt tot juli, maar benadrukken dat er ruimte moet blijven voor maatwerk en tussentijdse aanpassingen.
Uit de resultaten blijkt dat veel van de problemen waar respondenten op het begin van de crisis mee werden geconfronteerd nog steeds spelen. Het wegvallen van orders blijft aan de orde, en lijkt ook erger te worden. Hier geeft 83% aan hier last van te hebben, 45% geeft zelfs aan dat het erger wordt naarmate de crisis vordert. Opvallend is dat zowel ontslagen als personeelstekorten een probleem blijven. Dit onderstreept de noodzaak van omscholing en flexibiliteit op de arbeidsmarkt.
De NOW-regeling blijft voor de meeste respondenten de belangrijkste steunmaatregel. We zien echter een ruime marge tussen het aantal ondernemers dat gebruikmaakte van de NOW 2.0 (76%) en het aantal respondenten dat van plan is om aanspraak te maken op de NOW 3.0 (24%). Dit verschil wordt deels verklaard door de aanscherping van de criteria. Waar 20% omzetverlies genoeg was om recht te hebben op de NOW 2.0, wordt deze drempel in de komende maanden geleidelijk aan hoger.
Het uitstel van betaling aan de Belastingdienst wordt niet verlengd. Vanaf januari 2021 moeten respondenten die uitstel van betaling kregen hun opgebouwde achterstand in gaan lossen. Gelukkig verwacht een overgrote meerderheid dit zonder problemen te kunnen doen. Van de respondenten die dit uitstel kregen, verwacht 81% binnen de gestelde termijn van 2 jaar te kunnen betalen. Er is echter ook een groep van 19% die hiervoor langer nodig denkt te hebben. Voor deze groep wordt maatwerk belangrijk, zodat zij niet ten onder gaan aan de coulance die ze hebben gekregen.
* Ten opzichte van de enquêtes in april en mei heeft deze enquête minder respondenten.
33% van de respondenten is werkzaam in de zakelijke dienstverlening.