Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Ondernemers vinden innovatieve oplossingen voor krapte op de arbeidsmarkt

Werkgevers vinden steeds moeilijker personeel. Dat weten we al lang, maar recent verschenen er diverse berichten dat de krapte op de arbeidsmarkt zorgelijke vormen aanneemt. Volgens het UWV kan het de economie zelfs afremmen. Ondernemers zouden geen ondernemers zijn als ze geen innovatieve manieren zouden vinden om medewerkers te vinden en te houden.

Het CBS geeft aan dat er in het eerste kwartaal van 2019  gemiddeld 88 vacatures per 100 werklozen waren. Steeds minder Brabanders zijn werkeloos (2,9 % heeft een WW-uitkering) terwijl het aantal banen blijft stijgen (in 2018 met 37.500 banen) en de Zeeuwse arbeidsmarkt is de krapste van Nederland. De tekorten zijn vooral groot in de ICT, techniek, horeca, logistiek en zorg.

Kansen en mogelijkheden

Als ondernemersvereniging zien we bedrijven in alle sectoren dagelijks worstelen met de zoektocht naar geschikte medewerkers. De situatie op de arbeidsmarkt kunnen we helaas niet veranderen. We wijzen ondernemers op de kansen en mogelijkheden die zij wél hebben. Ondernemers zouden geen ondernemers zijn als ze geen innovatieve manieren zouden vinden om medewerkers te vinden en te houden.

Verschillende situaties, soortgelijke oplossingen

Een voorbeeld daarvan is het aannemen van iemand met een arbeidsbeperking. Sommigen van deze gemotiveerde mensen met relatief kleine aanpassingen aan het werk. Een goede oplossing om een vacature op maatschappelijk verantwoorde wijze in te vullen. Bovendien hoeven bedrijven niet allemaal zelf het wiel opnieuw uit te vinden. In onze lokale communities van HR-professionals bespreken wij personeelsvraagstukken. Welke aanpak werkt en welke niet. Hoewel situaties enorm van elkaar kunnen verschillen, blijken denkrichtingen en oplossingen vaak opvallend gelijk.

Benieuwd naar hoe wij ondernemers in de praktijk ondersteunen? Kijk eens dan eens hier. Of wil je graag aansluiten bij een HR-community in jouw regio? Neem dan even contact met mij op via onderstaand e-mailadres.

Anne Deelen
Belangenbehartiger Arbeidsmarkt en onderwijs
E. deelen@vnoncwbrabantzeeland.nl 

 

 

Bronnen:
CBS 14 mei 2019 ‘Krapte arbeidsmarkt neemt verder toe’
Brabants Dagblad 28 mei 2019 ‘Ernstige krapte op Brabantse arbeidsmarkt: werkgevers krijgen moeilijker personeel gevonden’
Omroep Zeeland 27 maart 2019 ‘Zeeuwse arbeidsmarkt krapst van Nederland’

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement