Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

De digitale btw-(r)evolutie

De omzetbelasting (btw) brengt jaarlijks steeds meer geld in het laatje van de Nederlandse schatkist. Een slordige € 53 miljard in 2018 en de inkomsten blijven alleen maar stijgen, mede door de groei van de economie en de recente verhoging van het verlaagd btw-tarief van 6% naar 9%. De btw groeit ook mee met de digitalisering van jouw bedrijfsvoering. Hoe gemakkelijk is het tegenwoordig om als ondernemer via een eigen website producten te verkopen of diensten te verlenen? Hoe ga je om met de btw als je verkoopt aan buitenlandse particulieren? Wat als je je bezighoudt met e-commerce? Wij geven je tips.

Webshops

Webshops die goederen leveren aan particulieren in andere lidstaten moeten bij elke lidstaat rekening houden met drempelbedragen. Overschrijd je de drempel? Dan moet je buitenlandse btw betalen aan de desbetreffende Belastingdienst. Je moet je dan in één of meer lidstaten registreren met kosten en een hoop administratieve lasten tot gevolg. Dit verandert vanaf 2021. Vanaf dat jaar  breng je tot een omzetbedrag van € 10.000 gewoon Nederlandse btw in rekening. Daarboven doe je jouw digitale aangifte via de Mini One Stop Shop-regeling (MOSS-regeling) en betaal je de buitenlandse btw aan de Nederlandse Belastingdienst die het vervolgens doorbetaalt aan de desbetreffende buitenlandse Belastingdienst.

E-commerce

Elektronische diensten zijn diensten die vrijwel automatisch via het internet verlopen. Denk aan de verkoop van software, kennis, nieuwsbrieven, e-books, online games, beeldmateriaal, onderwijs en muziek of films. Deze digitale markt groeit enorm, waarbij relatief eenvoudig omzet wordt binnengehaald vanuit buitenlandse kopers. Heb je te maken met een EU-ondernemer? Dan verleg je de btw. Heb je te maken met een particulier? Dan geldt vanaf nu (2019) een drempel van € 10.000 waaronder u Nederlandse btw in rekening brengt. Voor bedragen daarboven gebruik je de MOSS-regeling om de buitenlandse btw te betalen.

Intra-Unie levering

De huidige intracommunautaire levering (nultarief) en verwerving wordt per 2022 vervangen door intra-unie levering. De levering van jouw goederen ‘over de grens’ aan uw (EU) handelspartner is dan met btw belast in de lidstaat van aankomst van goederen. Je draagt de buitenlandse btw af, waarbij je gebruik kunt maken van de MOSS-regeling. De buitenlandse btw kun je via de Nederlandse ((M)OSS-)aangifte aangeven en betalen. Je factureert dan met buitenlandse btw. Betrouwbare ondernemers kunnen een CTP-status (Certified Taxable Persons) krijgen, waardoor de verschuldigde btw voor een intra-unielevering wordt verlegd (naar uw koper). Ondernemers met een CTP-status kunnen gebruikmaken van veel vereenvoudigingsregels.

Het (Europees) btw-stelsel wordt de kopende jaren ingrijpend veranderd in antwoord op de digitalisering van de economie en het tegengaan van btw-fraude. Houd deze veranderingen scherp in de gaten en ben je concurrenten een stapje voor. Laat je goed adviseren over wat de wijzigingen voor jou gaan betekenen.

Met dank aan Jason Vollering, Senior btw-specialist/belastingadviseur bij ABAB Accountants en Adviseurs, voor het schrijven van deze blog. 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement