Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

‘Wij vissen in een andere vijver’ | Susan Somers | Pali Group

Door de snelle groei heeft Pali Group in Den Bosch een tweede kantoor in gebruik genomen. Daar werkt Susan Somers (46) sinds anderhalf jaar met vijf HRM medewerkers voor de vestigingen in ’s-Hertogenbosch, Oss, Geldrop en Lichtenvoorde. Het bedrijf is één van de grootste veehandelsorganisaties en vleesproducenten van Europa met ruim 1000 medewerkers. Pali Group levert toegevoegde waarde in de gehele kalver-, varkens- en geitenketen: van stalmanagement en inkoop vee tot vleesverwerking en transport. Bij de koffie met een “Bossche Koekwaus” deelt Susan haar kijk op deze sector. “Het is misschien geen sexy business, maar het proces is razend interessant. Ik noem het omgekeerde assemblage; wij maken van iets groots iets kleins.’ Met Susan praat ik over de vooroordelen bij werken in de vleesverwerkende sector, het belang van deelname aan collectieve organisaties en het nieuwe management traineeship op MBO-niveau. ‘Als mensen niet naar jou toe komen, dan moet je ze halen. Bijvoorbeeld met een aantrekkelijke opleiding.’

Foto’s: Joris Buijs Fotografie ©

Onderdeel van de familie

Toen Susan “slechts” Havo-advies kreeg, viel haar droom in duigen om huisarts te worden. ‘Via mijn oom ontstond interesse in het HRM vak en ik koos voor een P&O opleiding. Een goede keuze. Ik houd van concreet en duidelijk. Ik pas goed in een bedrijf waar het accent op productie ligt. In mijn eerste baan was ik alleen verantwoordelijk voor 250 medewerkers. Dan leer je het vak snel’, zegt Susan met een gevoel voor understatement. ‘Ik krijg energie van het opzetten van een HR-afdeling. Het ontwikkelen van medewerkers en het verhogen van de taakvolwassenheid van de organisatie, spreken mij aan. Met Pali Group kan ik mij identificeren.  De waarde: “Eén voor allen en allen voor één” past bij mij. Eén van de eigenaren van het familiebedrijf merkte onlangs op: “Jij bent onderdeel van de familie”. Een groter compliment kun je niet krijgen.’

Eén van de eigenaren van het familiebedrijf merkte onlangs op: “Jij bent onderdeel van de familie”. Een groter compliment kun je niet krijgen.’

Imago

Voor het hart van de organisatie van de vleesverwerker, is het moeilijk om geschikte arbeidskrachten te vinden. ‘De slagersvakopleiding ligt op z’n gat. Het werk trekt jongeren niet aan. Alleen voor bijscholing van het ambacht is vanuit werkgevers animo te vinden. Daarom maken alle bedrijven in onze sector gebruik van een vaste groep arbeidsmigranten’,  legt Susan uit. ‘De negatieve berichtgeving over onze branche raakt ons. Ook al voldoen wij aan alle eisen, zijn er bij ons geen onvolkomenheden, zijn mensen enthousiast om bij ons te werken en kennen we een laag ziekteverzuim: het imago van de sector heeft z’n weerslag op het werken in ons bedrijf.’

 

Jong talent laten groeien

Nadat Susan de basis op orde bracht, heeft zij HRM bij Pali Group op de kaart gezet. ‘HRM ging van een administratieve rol, naar een positie in het MT’, verheldert Susan. Een van de uitdagingen is de aanpak van de vergrijzing van het management. Met een zelf ontwikkeld management traineeship wil het bedrijf het leidinggevend kader aanvullen met jong talent. Pali Group kiest voor studenten op MBO-4 niveau en biedt hun een combinatie van werken en studeren. Het bedrijf investeert € 15.000,- per deelnemer om deze jonge talenten door training en opleiding door te laten groeien naar HBO denk- en werkniveau.  ‘Omdat er een krapte is bij HBO-studenten, kiezen we bewust voor het vissen in een andere vijver dan onze concurrenten. Wij winnen het niet van de ASML’s van deze wereld’, verklaart Susan de keuze voor het MBO.

‘Omdat er een krapte is bij HBO-studenten, kiezen we bewust voor het vissen in een andere vijver dan onze concurrenten.'

Samen sta je sterker

Pali Group is aangesloten bij de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). Susan ziet grote voordelen van overleg met andere bedrijven uit de sector. ‘Je staat sterker als je als branche samen dingen oppakt. Zoek naar de gemeenschappelijke deler en vraag gerust “hoe gaan jullie daarmee om”. Dan kan het gaan om investeringen, maar ook onderwerpen op HR-gebied.’

Als afsluiting kijkt Susan vooruit. ‘Over vijf jaar zit ik gewoon nog hier’, is haar nuchtere reactie. En voegt daar snel aan toe: ‘maar wel samen in één kantoor!’

Krachtvoer Susan Somers:

  • Wordt de vijver met talent al druk bevist, kies dan ander water om te hengelen naar nieuwe medewerkers.
  • Ontwikkel zelf een traineeship op maat om toekomstige vacatures te vervullen.
  • Zoek een gemeenschappelijke deler om overleg met vak- of branchegenoten te starten.

In de tweede serie Krachtvoer voor ondernemers gaat Ton Gimbrère in gesprek over de Brabantse arbeidsmarkt met bijzondere ondernemers en bedrijven en schrijft daarover wekelijks een blog. Dat gebeurt aan de hand van persoonlijke ervaringen van ondernemers. Bij ieder gesprek neemt hij iets lekkers mee voor bij de koffie. Hij trakteert op dé lokale specialiteit uit de stad van de ondernemer. Ton is zelf ondernemer in hart en nieren, voormalig directeur van Bonheur Horeca Groep in Tilburg, winnaar ‘Brabants Werkgever met een Maatschappelijk Hart 2014’ en ambassadeur Innovatief Werkgeverschap.

Bekijk hier de online publicatie met de eerste 25 Krachtvoerverhalen.

De Bossche Koekwaus van de Broodspecialist uit Den Bosch

De Bossche Koekwaus is een heerlijke roomboter koek met een gat erin en bevat roomboter met beetje mokka, honing en kaneelgranules. Het moet rond 1883 zijn geweest dat een goed gemutste Bossche koekenbakker bij toeval de eerste ovenverse Koekwaus produceerde. Zoals bij veel uitvindingen was ook toen sprake van toeval. Omdat hij wat te gul was met kruiden en specerijen, kreeg het tweede deegmengsel van die dag een andere samenstelling. Uit zuinigheid wilde hij niets weggooien en bakte hij er toch koekjes van. Met zijn duim prikte hij er eerst een gat in om ze zo van de “goede” te onderscheiden. Toen ze klaar waren, at hij ook van het misbaksels. En wat bleek? Nog nooit had hij zoiets heerlijks geproefd. Hij haalde zijn vrouw erbij en haar conclusie was: “De ge zon lekker kuukske nie eerder bedocht het, “KOEKWAUS de ge d’r bent!”

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement