Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

‘Krachtvoer voor ondernemers’: Ideeën en inspiratie van, voor en door Brabantse ondernemers in coronatijd

VNO-NCW Brabant Zeeland presenteert ‘Krachtvoer voor Ondernemers’. In opdracht van de ondernemingsvereniging ging Ton Gimbrère, zelf maatschappelijk betrokken ondernemer, tussen mei en november 2020 in gesprek met vijfentwintig Brabantse ondernemers en bedrijven over ondernemen in coronatijd. Hij schreef daarover wekelijks een blog op de site van VNO-NCW Brabant Zeeland, die nu gebundeld worden gepubliceerd. Met de uitgave draagt de werkgeversvereniging bij aan de kracht en het innovatievermogen van het Brabantse ondernemerschap in deze lastige periode. De verfrissende ideeën en voorbeelden zijn ‘Krachtvoer’ voor andere ondernemers én input voor de belangenbehartiging van de ondernemingsvereniging.

 

Download hier de publicatie

Ton Gimbrère blikt terug: “Tijdens een kop koffie met een stukje met ‘Krachtvoer-koek’ ontstonden openhartige en inspirerende gesprekken, van ondernemer tot ondernemer. Over welke acties zij ondernemen om hun bedrijf door deze moeilijke periode te loodsen.”

Ondernemers leggen het elkaar het beste uit

Ook Anne Deelen, belangenbehartiger arbeidsmarkt, is blij met de publicatie. “We zagen dat veel ondernemers met dezelfde personele uitdagingen te maken hebben. Door praktijkervaringen te delen kunnen andere ondernemers deze kennis benutten. Bovendien is het voor ons waardevolle input in ons werk voor diezelfde ondernemers.” Sinds het uitbreken van de crisis verkeren veel bedrijven in grote onzekerheid. De coronamaatregelen vragen aanpassingsvermogen en veerkracht op verschillende fronten. “Waar het ene bedrijf per direct te deuren moest sluiten, draaiden andere bedrijven ineens overuren. We hebben een enorme dosis vindingrijkheid gezien,” vervolgt Deelen. “We doen dit vanuit de overtuiging dat ondernemers elkaar het beste kunnen uitleggen waarom iets werkt, of juist niet.”

Ondernemers faciliteren in crisisaanpak

Een van de belangrijkste conclusies: ieder bedrijf, van klein tot groot, voelt in meer of mindere mate blijvende effecten van de coronacrisis. Deze crisis doet inbreuk op de basisbehoeften van medewerkers. Van bestaanszekerheid tot zelfontplooiing. Ook leidinggevenden moeten daarop inspelen: van ‘commanding en controlling’ verschuift het zwaartepunt door verregaande digitalisering en thuiswerken steeds meer naar ‘coaching en caring’. Dit boekje geeft tips hoe daar in de praktijk mee om te gaan én wijst op de kansen en de mogelijkheden om te innoveren.

“De punten die we hebben opgehaald gebruiken we in onze belangenbehartiging,” zegt Deelen. “We bekijken samen met bestuurders en beleidsmakers hoe we ondernemers zo goed mogelijk kunnen faciliteren in hun crisisaanpak.”

Samenwerking Pact Brabant

De publicatie kwam tot stand gekomen in samenwerking met Pact Brabant: een samenwerkingsverband waaraan onderwijs, sociale partners, gemeenten en provincie deelnemen. Door Pact Brabant wordt op bestuurlijk niveau afgestemd over de aanpak van de crisis op de Brabantse arbeidsmarkt.

Vragen over dit bericht kunt u richten aan Tijmen Bergen, manager communicatie, bergen@vnoncwbrabantzeeland.nl, 06-59922422.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement