Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Werkgevers pleiten voor intensieve samenwerking rondom investeringen techniekonderwijs

Het Brabants bedrijfsleven is blij met de Subsidieregeling sterk techniekonderwijs 2020-2023. Jaarlijks komt daardoor gemiddeld 100 miljoen euro aan extra middelen beschikbaar voor de versterking van vmbo techniek. De regeling kan bijdragen aan een structurele opwaardering van techniekonderwijs. Dat is goed nieuws voor alle werkgevers die staan te springen om technisch personeel.

Eric van Schagen, voorzitter VNO-NCW Brabant Zeeland, presenteert de werkgeversvisie op maandag 24 september tijdens een conferentie met onder andere OCW in het provinciehuis Noord-Brabant. Voor de optimale inzet van die middelen roepen gezamenlijke afzenders VNO-NCW Brabant Zeeland en de brancheverenigingen FME, Metaalunie, Bouwend Nederland, TLN en UNETO-VNI het vmbo op intensief samen te werken met het bedrijfsleven. Met elkaar kunnen zij zorgen voor meer vakmensen op de arbeidsmarkt.

Intensieve regionale samenwerking

De ondernemingsverenigingen en brancheverenigingen pleiten allereerst voor een regionaal dekkend aanbod van technische vmbo-profielen. Daarmee kunnen alle jongeren met technische affiniteit kiezen voor een opleiding in de regio. Dat vraagt van vmbo’s om op regionale schaal met elkaar, mbo-instellingen én het bedrijfsleven samen te werken. Daarnaast vraagt het regionaal bedrijfsleven intensieve betrokkenheid bij de uitvoering van de investeringsplannen. Via een vertegenwoordiging van de belangrijkste sectoren en meer dan één of twee enthousiaste bedrijven kunnen ze gericht meepraten over de investeringsplannen en aangeven waaraan voor hen de grootste behoefte is. Bijvoorbeeld over innovaties, technologieën en methoden.

Structurele boost vmbo-techniek

Brabantse werkgevers in sectoren zoals de bouw, logistiek, industrie, metaal, installatie en elektro, staan te springen om vakmensen. Sommige bedrijven moeten opdrachten weigeren of draaien door de personeelsschaarste niet meer de volledige productiecapaciteit. Jongeren die kiezen voor een technische opleiding en later voor een baan in de techniek, zijn voor deze bedrijven dus van groot belang. Voor het vmbo is een essentiële rol weggelegd als voorportaal voor het mbo. De subsidieregeling biedt de kans om het techniekonderwijs een structurele boost te geven, en te zorgen voor meer vakmensen op de arbeidsmarkt. Dat is in Brabant – een provincie met veel industrie en export – heel hard nodig.

Samenwerken aan instroom vakmensen

De werkgeversverenigingen gaan graag in gesprek met het vmbo om een goede samenwerking met het bedrijfsleven in regionale plannen te organiseren. Het is voor hen van essentieel belang samen deze kans voor structurele opwaardering van techniekonderwijs te grijpen, met meer vakmensen op de arbeidsmarkt tot gevolg.

Hier vindt u de werkgeversvisie.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement