Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Stop met kokervisie logistiek Midden-Brabant

In mei 2018 werd de regio Tilburg-Waalwijk door het platform logistiek.nl verkozen tot tweede logistieke hotspot in Nederland, na West-Brabant. Jeroen Bergen, voorzitter VNO-NCW Midden-Brabant, gooide daarop de knuppel in het hoenderhok: ‘Volgens mij moeten we hier helemaal niet zo blij mee zijn.’ Nu, januari 2019, vervolgt hij met een hartenkreet: ‘Tilburg en Waalwijk nemen grote risico’s door zwaar in te blijven zetten op de vestiging van nieuwe logistieke ondernemingen. Stop met deze kokervisie!’

We moeten oppassen dat we niet textielcrisis 2.0 creëren

Jeroen Bergen trad in april 2018 aan als de nieuwe voorzitter van de regio. In een interview vertelde hij destijds: ‘Logistiek is inderdaad een belangrijke economische activiteit in Midden-Brabant. Maar we geven wel ontzettend veel gronden weg aan buitenlandse multinationals die hier een logistiek centrum zoeken. Dit levert op korte termijn werkgelegenheid op, hoewel het gros daarvan door arbeidsmigranten wordt ingevuld. Maar binnen 15 jaar is al die logistiek geautomatiseerd. Veel mensen zullen daar straks dus niet meer werken, maar de grond is weg. We moeten oppassen dat we niet textielcrisis 2.0 aan het creëren zijn. Zover ik nu kan overzien is er geen plan B, dat is mijns inziens een serieuze denkfout.’ Bergen drukte met dit standpunt direct zijn stempel.

Bestuurders hebben last van kokervisie

Dat hij lastige kwesties niet uit de weg gaat is duidelijk. In 2019 vervolgt hij zijn standpunt namelijk met een hartenkreet: ‘Bestuurders hebben last van kokervisie, die de mogelijkheden van lokale bedrijven inperkt en de banen van inwoners op termijn onder druk zet.’ Bergen voorziet grote problemen door het vestigingsbeleid in de regio. ‘Die is eenzijdig gericht op grootschalige internationale logistieke partijen, meent hij, een daardoor op korte termijn een groot risico voor de kracht van deze regio. Wij zijn een netwerkregio, met een groot aantal ondernemers die baat hebben bij krachtige buren om mee samen te werken. Daar moet het beleid dan wel op ingericht zijn. Dat hebben we ook met de colleges van Waalwijk en Tilburg besproken. Ik weet dat er veel weerstand is op dit thema, maar vind dat we hier echt met elkaar het gesprek over moeten gaan voeren.’, aldus de regiovoorzitter.

Het hele interview met Jeroen Bergen is te lezen in het Brabants Dagblad van 23 januari 2019 (voorpagina en pagina 37) of via deze link.

Klik hier voor het interview uit 2018: ‘Er gaan spannende dingen gebeuren in Midden-Brabant’

23.01.19

 

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement