Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Protocollen

We stellen ons in op de anderhalvemetereconomie. Bedrijven en (branche)organisaties maken daarom plannen voor op de werkvloer (protocollen). Een protocol gaat over veilig werken binnen een bedrijf of organisatie. Protocollen zijn nodig om de algemene regels van het RIVM te vertalen naar de realiteit van de openbare ruimte, de werkvloer, het sportveld of de school.

De regels van het RIVM en het kabinet blijven gelden. Regionaal zijn deze vertaald naar noodverordeningen. Die noodverordeningen zijn leidend. Klik hieronder voor de noodverordening die geldt in jouw regio.

Wat staat er in die protocollen?

De protocollen geven concrete invulling aan de richtlijnen van het RIVM. Dat gaat over afstand houden, over hygiëne en over bescherming. Daarnaast moeten de protocollen helder zijn in de communicatie naar alle groepen. Wat wordt er verwacht van medewerkers, en wat van klanten? Hoe moet een bedrijfsleider de werkvloer inrichten? Visualisaties kunnen hier behulpzaam bij zijn. Ook moeten de protocollen ingaan op handhaving. De branche zelf is hier als eerste verantwoordelijk voor.

Er is onderscheid gemaakt tussen sectoren die verplicht dicht moesten van het kabinet en sectoren die niet verplicht dicht moesten, maar om andere redenen sloten.

Protocol Type A: sectoren die niet verplicht gesloten zijn

Sectoren die niet verplicht gesloten hoefden te worden mogen desgewenst openen. De regels in de noodverordeningen zij leidend, maar als aanvulling hierop hebben diverse branches en sectoren aanvullende protocollen geschreven:

Je kunt deze protocollen gebruiken als houvast hoe om te gaan met de regels van het RIVM.
Let op: de noodverordeningen zijn leidend.

Protocol Type B: Verplicht gesloten sectoren

Enkele sectoren die sloten op last van het kabinet mogen gedeeltelijk weer openen. Ook voor deze sectoren zijn er in veel gevallen protocollen opgesteld om toch te voldoen aan de regels van het RIVM. Ook deze protocollen zijn branchespecifiek. Het enige verschil is de juridische status van deze protocollen. Deze protocollen zijn namelijk goedgekeurd door het ministerie van Economisch Zaken en hebben een ‘politiek pardon’, waardoor de sector alsnog mag openen. De status van deze protocollen is dan ook een toevoeging op de bestaande noodverordeningen.

Deze type B-protocollen worden afgegeven door de specifieke branche waarin in je werkzaam bent en zijn tot nu toe nog niet beschikbaar. Zodra ze er zijn, publiceren we ze ook op deze pagina. Je kunt ook contact opnemen met jouw brancheorganisatie of een dergelijk protocol in de maak is.

Vragen of opmerkingen?

Heb je naar aanleiding van deze informatie nog vragen of opmerkingen hebben over de protocollen of de anderhalvemetereconomie? Of loop je tegen knelpunten aan bij het uitvoeren van de protocollen of de regels in de noodverordeningen. Neem dan contact met ons op. Wij kijken hoe we jou kunnen ondersteunen. Wij kijken bovendien of we bepaalde knelpunten problemen op regionaal niveau of op landelijk niveau door VNO-NCW bij de overheid aan kunnen laten kaarten.

Wij staan onze leden graag persoonlijk te woord. Laat je gegevens hier achter of neem  contact op met:

Anne Deelen
deelen@vnoncwbrabantzeeland.nl
06-24359180

 

 

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement