Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

“Stikstofuitstoot daalt, dus laat de maatschappij weer ademen en trek vergunningverlening los”

“Kom in beweging en doorbreek de huidige stikstofimpasse!” Die oproep doet VNO-NCW Brabant Zeeland in een brief aan het Brabantse provinciebestuur.

“Dat kan door enerzijds de vergunningverlening in het kader van de Wet Natuurbescherming, die ziet op de stikstofuitstoot, weer te hervatten, en anderzijds bij de landelijke overheid aan te dringen op aanpassing van de huidige drempelwaarde die nu wordt gehanteerd voor vergunningverlening.” aldus Jan van Mourik, manager belangenbehartiging bij VNO-NCW Brabant Zeeland

Van Mourik vervolgt: “Die drempel ligt in ons land veel lager dan in de ons omringende landen en is bovendien zó laag dat er heel veel bouwprojecten worden geraakt. De andere provincies in ons land vinden dat ook en hebben aangegeven in IPO-verband (Interprovinciaal Overleg) bij de minister aan te dringen op aanpassing.” De ondernemersvereniging roept de provincie Brabant in een open brief op zich daarbij aan te sluiten.

Wegenbouw, bedrijfsbouw en woningbouw geblokkeerd

 VNO-NCW Brabant Zeeland doet dit pleidooi omdat de huidige stikstofimpasse een steeds groter deel van onze samenleving op slot zet. Wegenbouw, bedrijfsbouw en woningbouw worden geblokkeerd, waardoor onze maatschappij langzaam maar zeker deels stil komt te staan. De infrastructurele problemen nemen toe, woningen blijven ongebouwd en de energietransitie wordt belemmerd. En dat terwijl de uitstoot van stikstofdioxide door verkeer en industrie al jaren aan het dalen is. VNO-NCW Brabant Zeeland vraagt nu een deel van de ‘winst’ op dat gebied in te zetten voor meer speelruimte rond nieuwe bouwprojecten. Door verhoging van de drempelwaarde kunnen veel bouwprojecten losgetrokken worden zonder dat dat een merkbaar effect heeft op de natuur. In de bijgaande open brief wordt dat nader onderbouwd.

Onderdeel van een groter probleem

De oproep kan niet los worden gezien van de waarschuwing van koepel VNO-NCW en MKB Nederland van 22 januari jl. Zij maken zich zorgen over het ondernemingsklimaat in Nederland. Door onduidelijk overheidsbeleid, bijvoorbeeld over vergunningen, kiezen bedrijven ervoor om nieuwe investeringen te doen in het buitenland in plaats van in Nederland. De ondernemersorganisaties waarschuwen daarvoor in een brief aan de Tweede Kamer, waar deze week over het onderwerp gedebatteerd wordt.

"Investeringen zijn de motor van de economie. Daar betalen we uiteindelijk onze agenten, verpleegkundigen en leraren mee", zei Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW. "We zien dat die motor stilvalt."

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement