Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Nationale Groeifonds: maximale inzet op innovatie en kennis, minder op infrastructuur

Middels het Nationale Groeifonds wordt de komende jaren 20 miljard geïnvesteerd in Nederland. Vrijdag 9 april werd bekend waar het Kabinet de beschikbare middelen in 2021 aan uitgeeft. VNO-NCW Brabant Zeeland is gematigd enthousiast over de gekozen investeringen. Er wordt maximaal ingezet op innovatie en onderzoek, maar het gebrek aan investeringen in infrastructuur baart zorgen.

Onderwijs en gezondheidszorg

De eerste (gedeeltelijke) toekenning wordt gedaan aan het project Versterking Infrastructuur Leven Lang Ontwikkelen waarbij geïnvesteerd wordt in een digitaal scholingsoverzicht en een pilot project waar praktisch geschoolden ontwikkeladviezen krijgen. Een belangrijke stap om de (flexibele) arbeidsmarkt goed wendbaar te houden. Een volledige toekenning van 56 miljoen wordt gegeven aan het project RegMed XB waarvan 4 pilotfabrieken gebouwd worden voor de regeneratieve gezondheidszorg. Regeneratieve gezondheidszorg is gericht op nieuwe behandelingen waarbij het lichaam slim gebruik maakt van zelf herstellend vermogen doormiddel van gentherapie en (stam)celtherapie.

Waterstof en Artificial Intelligence

Er wordt in totaal 276 miljoen geïnvesteerd in het project AiNed. Dit project richt zich met name op maatschappelijk economische thema’s zoals efficiëntere energiesystemen, slimmere mobiliteit en logistiek en efficiëntere zorg. Tevens wordt er veel geld opzij gezet om groene waterstof in o.a. de chemie, transport en zware industrie versneld mogelijk te maken door innovatie en kostenreductie. Een belangrijke ontwikkeling voor de Zuid-Nederlandse chemieclusters North Sea Port, Moerdijk en Chemelot en de logistieke hotspots Tilburg-Waalwijk en Venlo. Maar om alle kansen die er in deze clusters liggen waar te maken, zijn er echter ook investeringen nodig in buisleidingen. Deze blijven vooralsnog uit.

Infrastructuur

Er wordt slechts geïnvesteerd in 3 infrastructuur projecten, hoewel het hierbij wel gaat over aanzienlijke financiële toezeggingen. Zo wordt er 1,5 miljard gereserveerd voor de Noord/Zuidlijn, 1 miljard voor de Zuidelijke Randstad en 30 miljoen voor het innovatieve zelfrijdende Ov-systeem in de Brainport. VNO-NCW Brabant Zeeland is blij met de toekenning van 30 miljoen voor het innovatieve OV-systeem, maar had liever meer financiering gezien voor de vrije busbanen tussen de bedrijventerreinen.

Website Nationaal Groeifonds

Heb je vragen over deze onderwerpen? Onze belangenbehartigers gaan graag met je in gesprek.

Jan van Mourik – Milieu en duurzaamheid mourik@vnoncwbrabantzeeland.nl
(06) 250 515 09
 
Anne Deelen – Arbeidsmarkt en onderwijs, deelen@vnoncwbrabantzeeland.nl
(06) 243 591 80
 

 

 

Rik Derksen – Infrastructuur en ruimte derksen@vnoncwbrabantzeeland.nl
(06) 599 474 15
 

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement