Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Minder files door slim en duurzaam reizen. Ook post-corona.

We staan op een kruispunt. En dit is het moment om voor te sorteren op de periode post-corona.
Overheid, ondernemers en onderwijs denken nu na en maken afspraken over slim reizen naar het werk en school zodra we weer mogen en willen. Want een ding weten we zeker: de periode met dagelijkse files door woon-werkverkeer willen we achter ons laten. Er zijn volop kansen voor het mobiliteitssysteem van de toekomst. Denk aan het spreiden van les- en werktijden, een innovatief ov-systeem en nieuwe manieren van reizen, zoals deelfietsen, e-scooters en het gebruik van mobiliteitshubs.

Een goede bereikbaarheid is cruciaal voor het functioneren van de Brabantse samenleving en economie. Het mobiliteitssysteem van de toekomst vraagt om een omslag in denken en handelen. Tijdens het online event Kruispunt Brabant op donderdag 11 februari, zaten bestuurders van ASML, Avans, Enexis, Jumbo, Brainport Development, VDL groep, provincie en gemeente aan tafel.

Eric van Schagen, voorzitter van VNO-NCW Brabant Zeeland deelde zijn visie: “Werkgevers zijn graag bereid om afspraken te maken over alternatieve oplossingen met betrekking tot mobiliteit, maar het geldt wel voornamelijk voor de mensen die op kantoor werken en het moet niet leiden tot extra regelgeving en administratieve rompslomp.”

De sleutel tot succes

COVID-19 heeft iedereen wakker geschud. Het hybride werken, een combinatie van thuis- en op kantoor werken, biedt bovendien kansen voor de toekomst. Christophe van der Maat, gedeputeerde Mobiliteit van de provincie Noord-Brabant: “We moeten nu aan de slag en afspraken maken over de toekomst. Hoe stimuleren en faciliteren we de scholieren en werknemers in de periode dat we allemaal weer naar kantoor of naar de universiteit mogen en willen? Want we willen niet terug naar de dagelijkse files. Dit kunnen we als overheid, ondernemers en onderwijsinstellingen samen slimmer en duurzamer organiseren. De provincie is ook een grote werkgever in Brabant, dus dit vraagstuk ligt bij ons ook op tafel.”

Stimuleer medewerkers

“Het waarom is helder,” zegt Paul van Nunen, directeur van Brainport Development. “Het gaat hier om veel meer dan rails, asfalt en fietspaden. Medewerkers willen makkelijk en comfortabel reizen van regionale Hubs naar campussen. Innovatieve OV-systemen zoals de Brainportlijn en de MaaS-app maken dit mogelijk. Dit vraagt wel om een gedragsverandering van de medewerkers en daar hebben we de werkgevers hard bij nodig. Stimuleer medewerkers dus om gebruik te maken van deze nieuwe systemen.”

Zelf aan de slag?

Ondernemers die aan de slag gaan, kunnen een beroep doen op het Brabant Mobiliteitsnetwerk (BMN) voor inspiratie, verbinding en advies. Meer informatie over Kruispunt Brabant en aanmelden voor vervolgsessies kan via www.kruispuntbrabant.nl. Kruispunt Brabant is een samenwerking van provincie Noord-Brabant, SmartwayZ.NL, Brainport Eindhoven, VNO-NCW Brabant Zeeland en het Brabant Mobiliteitsnetwerk.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement