Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Hoe win je de ‘War for Talent’? [Treams]

Talentmanagement; binnen veel organisaties is het een belangrijk onderwerp. Het hangt namelijk samen met de groei en ontwikkeling van je bedrijf. Besteed je geen aandacht aan talentontwikkeling, dan mis je gegarandeerd de boot. Maar hoe weet je nou waar dat ‘goud’ zit binnen jouw organisatie? En hoe zet je het juiste mannetje op de juiste plek? Het is duidelijk: organisaties worstelen om de juiste talentmanagementstrategie te formuleren die bijdraagt aan hun organisatiedoelen. Echter is de noodzaak hoog, want hoe win je nou die ‘War for Talent’?

Waarom is talentontwikkeling belangrijk?

Jarenlang hebben organisaties de focus gehad op het trainen van vaardigheden van medewerkers. In plaats van te kijken naar talenten, werd er gekeken naar welke competenties er nodig waren om een bepaalde functie goed te vervullen. Voldeed je niet aan een bepaald competentieprofiel? Dan kwam je niet in aanmerking voor deze functie. Jammer, want de mensen die écht kennis hadden van bepaalde zaken, werden bijvoorbeeld afgerekend op het feit dat zij niet voldeden aan de competentie ‘communicatief vermogen’.

Tegenwoordig ligt de focus veel meer op het ontwikkelen van talenten. Het is een manier om te kunnen blijven innoveren in een snel veranderende wereld. Daarbij is het heel inspirerend om te zien wat veel bedrijven al doen voor hun medewerkers, maar tegelijkertijd is het ook teleurstellend hoe weinig inzichten dit oplevert. De instrumenten die worden ingezet zijn vaak heel suf en versnipperd. Formulieren, papieren, Excel Documenten: wij worden er echt niet blij van. Talentontwikkeling wordt dan ook een stuk logischer als het wordt geïntegreerd in de werkwijze. Stel je een (ontwikkel-)doel, dan wil je er alles aan doen om dit doel te bereiken. Hoe jammer is het dan als dit voor niemand zichtbaar is? Je wil je voortgang delen en prestaties vieren. Die fun-factor ontbreekt nog veel te vaak in organisaties. Technologie is een mooi middel om dit te bewerkstelligen.

Hoe maak je talent management effectief?

Medewerkers stappen in op de visie van de organisatie. Eenmaal aan het werk, blijkt dat het plaatje wat zij voorheen hadden vaak helemaal niet klopt met hoe het daadwerkelijk is. De employee journey is niet uitgedacht en verre van inspirerend. Jammer, het is namelijk helemaal niet moeilijk. Talentontwikkeling begint allemaal met aandacht en waardering. Digitaliteit is een fantastisch instrument om je daarbij te helpen. Bijvoorbeeld een feedbacktool. In een feedback app kan je je waardering laten blijken door een collega feedback te geven. Online tooling helpt om offline betere gesprekken te voeren. Daarnaast zorgt dit ervoor dat je op de juiste momenten de juiste aandacht kan geven. Hoe gaaf is het als je als medewerker spontaan feedback krijgt van je manager? Dat laat zien dat je als manager om je mensen geeft.

Aan de slag met talentmanagement

Wil je concreet aan de slag met talentontwikkeling? Ga dan eerst in gesprek met je medewerkers. Waar liggen de kansen en mogelijkheden? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze medewerker optimaal kan presteren? Waar wil deze medewerker over 5 jaar staan? Wat is er nodig om dat te bereiken. Staar je daarbij niet meer blind op het competentieprofiel van de functie die de medewerker vervult, maar ga uit van kwaliteiten en talenten. En maak medewerkers ook bewust van het talent dat zij bezitten. Voordat je talent kan gaan ontwikkelen, moet je je wel bewust zijn van het aanwezige talent. Dit bewustzijn zorgt voor richting en vertrouwen. Faciliteer als organisatie dit gehele proces. Wat heeft iedere medewerker nodig om optimaal te kunnen presteren en zijn/haar talenten te ontwikkelen? Zo bouw je samen aan een continue leercultuur waarbij talentontwikkeling centraal staat.

Met dank aan Pien van Ham, marketeer bij onze partner Treams, voor het schrijven van deze blog.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement