Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

“Blijf ondernemen en vertrouw op mensen die je kent”- Eric van Schagen

Eind jaren negentig zat ik zelf in de diepste crisis van mijn zakelijk leven. Nadat we Simac naar de beurs hadden gebracht, volgden een aantal jaren van alleen maar succes en groei. We waren een belangrijk partnerschap aangegaan met een bedrijf dat in 1998 failliet ging, waarmee ook meteen 30% van onze omzet verdween. Opinieblad Forum interviewde me hier al eens over, dus ik ga dat hier niet herhalen. Die crisis maakt me wel rijper als ondernemer en ik licht daarom graag twee belangrijke lessen toe die ik daaruit heb getrokken: blijf ondernemen en vertrouw op mensen die je kent.

Het is ontzettend heftig als je door de Coronacrisis ineens je omzet drastisch ziet dalen, soms zelfs tot nul. Er lijkt weinig of geen perspectief te zijn en de reserves die je hebt, moet je aanspreken. Ook die zie je in korte tijd verdwijnen. Je wil je mensen betalen, de huur moet eruit en leningen moeten afgelost worden. Het gaat allemaal niet. Ik weet nog hoe ik in die periode ’s morgens soms zwetend wakker werd en mezelf moest oprapen om er weer tegenaan te gaan.

Blijf ondernemen

De ondernemers die ik momenteel spreek zijn grosso modo te verdelen in twee groepen. Enerzijds is er de groep die de omzet en kasstroom direct bijna compleet ziet wegvallen of in ieder geval dramatisch ziet dalen. Aan de andere kant is er de groep die in beperktere mate last hebben van de crisis en zich afvragen of en zo ja van welke maatregelen ze gebruik kunnen of moeten maken. In beide gevallen –en ook voor de groep er tussenin- is het van belang rationeel te blijven en binnen de geboden maatregelen en mogelijkheden je weg te vinden en weer perspectief te krijgen. Blijf communiceren met je stakeholders en blijf ondernemen!

Vertrouw op de mensen die je kent

Natuurlijk zijn er ontzettend veel maatregelen die je op evenzoveel plekken kan terugvinden. Toch kun je een vraag hebben waarop je het antwoord zo 1-2-3 niet meteen kan vinden. In dat geval, juist in dat geval, staan de mensen van VNO-NCW Brabant Zeeland voor je klaar. Zo had ik deze week zelf twee vragen waarop ik het antwoord niet direct op wist. Ik mailde daarom Jan van Mourik –manager belangenbehartiging, die mij binnen een uur de antwoorden kon geven. Precies wat ik zocht. En zelfs als ze het antwoord niet direct paraat hebben, kunnen onze mensen je altijd de juiste richting wijzen om het alsnog te vinden. Schroom dus niet contact op te nemen met ons bureau. Vertrouw op de mensen die je kent!

Tot slot blijf ik benadrukken om met elkaar in gesprek te blijven. Dat is altijd belangrijk, helemaal in een tijd als deze. Zoek samen naar oplossingen en sta zij aan zij om dit corona-spook te verslaan. En heb je vragen, dan staan de mensen van ons bureau voor je klaar.

Ik wens je alle kracht en succes toe om deze crisis goed te doorstaan.

Eric van Schagen
Voorzitter VNO-NCW Brabant Zeeland

Lees hier het interview terug.

Lees hier over alle maatregelen en neem bij vragen contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement