Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Wet toekomst Pensioenen; actie door werkgever benodigd! | Aon

Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen (Wtp) in werking getreden. De Wtp heeft impact op alle werkgevers en alle werknemers die een pensioenregeling aanbieden of hier aan deelnemen. Actie is in de komende jaren dan ook nodig.

Alle bestaande pensioenregelingen moeten uiterlijk op 1 januari 2028 zijn gewijzigd. Dit is een jaar later dan in eerste instantie door de wetgever was beoogd. Echter, het extra jaar is alleen bedoeld om de pensioenuitvoerders meer tijd te gunnen voor de implementatie en communicatie. De beslismomenten voor werkgevers en vertegenwoordigers van de werknemers (vakbonden en/of ondernemingsraad) zijn ongewijzigd gebleven.

De benodigde aanpassingen als gevolg van de Wtp bieden u de gelegenheid om uw arbeidsvoorwaardenpakket opnieuw te bekijken. Flexibiliteit staat bij medewerkers hoog in het vaandel. Het biedt perspectief om nieuwe medewerkers aan u te binden en bestaande medewerkers te behouden. In hernieuwde arbeidsvoorwaarden kunt u deze flexibiliteit ook bewerkstelligen via een aanpassing van de pensioenregeling. De Wtp biedt u dus ook nieuwe mogelijkheden.

De eerdergenoemde beslismomenten zijn afhankelijk van het type pensioenuitvoerder dat voor u van toepassing is. Hieronder treft u de meest belangrijke data aan:

  • 1 januari 2024: wijziging opnameleeftijd (alle pensioenuitvoerders)
  • 1 januari 2025: transitieplan gereed (indien regeling ondergebracht bij pensioenfonds)
  • 1 oktober 2026: transitieplan gereed (indien regeling ondergebracht bij verzekeraar/PPI)

Met het tijdspad dat nodig is voor afstemming en interne discussies, onderhandelingen met stakeholders en het opstellen van een transitieplan is het duidelijk dat alle tijd tot aan bovenvermelde data volop benut moet worden. Begin dus nu en wacht niet tot een later moment. Voorkom dat u in de wachtrij van adviseurs en pensioenuitvoerders terechtkomt. Maak gebruik van een adviseur die u kan helpen de impact van de Wtp in kaart te brengen, het arbeidsvoorwaardenpakket vanuit diverse perspectieven te bekijken en gewenste flexibiliteit te bereiken. Neem daarom gerust contact met ons op.

Astrid van Helvoort

Wilt u meer weten?

Heeft u vragen over de nieuwe pensioenwetgeving? Neem dan contact op met  Astrid van Helvoort, Director Business Development Aon.

 


Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses  en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.

Meer informatie over onze partners >>

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement