Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Volg je hart, doe waar je energie van krijgt

‘Veel communities. Veel praten over duurzaamheid. Maar er komt te weinig van de grond. Daarom deed ik het in 2015 zelf. Het Beginstation in Helmond. Daar werken studenten en langdurig werkzoekenden aan duurzame projecten voor een circulaire economie. Gestart vanuit eigen initiatief. Gesponsord door het familiebedrijf.’

‘Goed zorgen voor elkaar en voor de wereld. Het zat er altijd in. Op school nam ik het op voor de zwakkeren. In het familiebedrijf C. Kornuyt BV zag ik de blikken met chemische middelen en doodshoofden staan. Het heeft me gevormd. Als algemeen manager in het familiebedrijf werk ik aan manieren om onze oplossingen voor gietvloeren, betonreparatie en vochtbestrijding duurzamer te maken. Als oprichter van innovatiecentrum het Beginstation geef ik studenten een stageplaats en werkzoekenden een kans om terug te keren op de arbeidsmarkt. Samen ontwikkelen zij ideeën en producten om de circulaire economie een boost te geven. Verbindende factor? Het voorkomen van verspilling. Dus geen verspilling van talent. Geen verspilling van grondstoffen. En geen verspilling van de aarde waarop we leven. Je kunt wachten totdat we met zijn allen zijn uitgepraat. Maar je kunt er ook wat aan doen. De circulaire economie begint bij jezelf.’

'De wereld een stukje beter achterlaten voor de volgende generatie. Het is een essentiële opdracht aan een familiebedrijf.'

'De wereld een stukje beter achterlaten voor de volgende generatie. Het is een essentiële opdracht aan een familiebedrijf.'

Opdracht

‘Het familiebedrijf bestaat 40 jaar, net zo oud als ik ben. Mijn vader begon als voeger en werkte veel in Brabantse varkensstallen. Op de vraag ‘Kun je ook zorgen dat het schoon blijft?’ begon hij met het toepassen van bouwchemische producten zoals coatings, gietvloeren en impregneringen, onze huidige core business. Binnenkort neem ik het bedrijf over. Mijn ouders zijn op leeftijd. Ik ben enig kind, dus het ligt voor de hand dat ik hen opvolg, eventueel met de juiste partners. Ik lig daar niet wakker van. Zonder dat je het weet bereid je jezelf hier al jaren op voor. Sowieso ben je in een familiebedrijf altijd bezig met de lange termijn. Waarschijnlijk is dit ook de voedingsbodem voor mijn duurzame activiteiten geweest. De wereld een stukje beter achterlaten voor de volgende generatie. Het is een essentiële opdracht aan een familiebedrijf.’

Volg je hart

‘Door mijn enthousiasme over de circulaire economie kreeg ik allerlei uitnodigingen om zitting te nemen in werkgroepen en communities. Mooi om kennis te delen en inspiratie op te doen. Maar het bleef hangen in praten. Daarom besloot ik om het zelf te gaan doen. Er was 35 miljoen geïnvesteerd in een nieuw Helmonds station, maar alle gebouwen stonden leeg. Ook een vorm van verspilling. Ik betrok een van de gebouwen en startte er het Beginstation. We bestaan nu bijna 3 jaar. Er werken ruim 30 mensen op allerlei vlakken: ict, design, marketing, administratie, timmeren, fietsen repareren en kunst maken van afval. Heel divers, en alles in het teken van de circulaire economie. Het Beginstation krijgt geen subsidie, maar wordt volledig door het familiebedrijf gefinancierd. ‘Volg je hart, doe waar je energie van krijgt’, zeiden mijn ouders. De eerste inkomsten beginnen vorm te krijgen. We hopen zo snel mogelijk zelf de broek op te kunnen houden.’

'Ik lig niet wakker van de bedrijfsopvolging, maar ik lig soms wel te woelen als ik aan de systemen in onze samenleving denk.'

'Ik lig niet wakker van de bedrijfsopvolging, maar ik lig soms wel te woelen als ik aan de systemen in onze samenleving denk.'

Kleine schaal

‘Je kunt zeggen: waarom doe je dit, waarom steek je er zoveel geld in? Ik snap die vraag, maar het is gewoon nodig. Als te veel mensen aan de zijlijn blijven staan komt helemaal niets tot stand. Dus als ik het niet doe, wie doet het dan? Ik lig niet wakker van de bedrijfsopvolging, maar ik lig soms wel te woelen als ik aan de systemen in onze samenleving denk. Zóveel regels en logge instanties die duurzaamheid afremmen. Zóveel organisaties die om mensen heen zitten en elkaar eerder tegenwerken dan versterken. Met het Beginstation probeer ik op kleine schaal te kijken hoe dingen anders of beter kunnen. Ik kan niet iedereen helpen, maar iedereen kan wel iemand helpen. Dit is dan ook mijn advies aan collega-ondernemers die graag meer maatschappelijk willen betekenen. Begin klein, doe het in eigen kring en kijk of je successen kunt delen.’

'Wil je tips? Bel me maar. Heb je tips? Dan hoor ik het ook graag!'

'Wil je tips? Bel me maar. Heb je tips? Dan hoor ik het ook graag!'

Serge Kornuyt,
Algemeen Manager C. Kornuyt BV Helmond
Voorzitter studieclub VNO-NCW Brabant Zeeland
Bestuurder kring Helmond, Jong Management VNO-NCW 

Wil je meer informatie over dit onderwerp, hierover sparren met Serge en andere ondernemers? Neem gerust contact op, E. buster@vnoncwbrabantzeeland.nl of T. (013) – 205 00 06.

Ben je lid van VNO-NCW Brabant Zeeland en wil je jouw ervaring en kennis delen met andere ondernemers of zoek je juist ondernemers die jou kunnen helpen met een uitdaging? Dan komen we graag met jou in contact. Laat je verhaal hier achter of bel met Jacqueline Buster, communiatiemedewerker, T. (013) 205 00 06 of E. buster@vnoncwbrabantzeeland.nl. 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement