Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

VNO-NCW Brabant Zeeland: ‘Doorbreek de catch 22, haal Brabant van het slot’ | Brabantse bouwstop belemmert energietransitie

Doorbreek de catch 22, biedt de industrie de zo nodige ontwikkelruimte en haal Brabant van het slot. Die oproep doet werkgeversvereniging VNO-NCW Brabant Zeeland in een brief aan Brabants formateur Pieter Verhoeve. De werkgeversvereniging komt daarbij met een voorstel.

‘Biedt ontwikkelruimte op tijdelijke basis in de zin van de Wet Natuurbescherming (uitstoot van stikstof). Dat komt niet alleen de economie en vestigingsklimaat ten goede, maar juist ook de natuur. Bij elke nieuwe ontwikkeling maakt de industrie immers een verduurzamingsslag waarbij het de uitstoot van CO2 én stikstofoxide verlaagt,’ schrijft voorzitter Eric van Schagen in de brief.

Deze ruimte, die tijdelijk wordt geleend, wordt uiteindelijk teruggegeven. Het milieu is hiermee gediend, maar ook het bedrijfsleven krijgt weer perspectief. Perspectief voor de industrie is hard nodig nu 2023 voor een aantal sectoren en bedrijven een moeilijk jaar gaat worden. Ruimte geven om te kunnen investeren stelt de economie weer in staat (schone) groei te realiseren die ruimte biedt voor de economie en de energietransitie.

Noodgreep provincie heeft averechts effect

De energietransitie is een van de grote opgaven waar ons land, en dus Brabant, voor staat. Op dat gebied is echter sprake van een patstelling, want verduurzaming kan niet zonder dat de industrie, die relatief sterk vertegenwoordigd is in onze regio, zich aanpast. Door allerlei oorzaken zit ons land maar in het bijzonder Brabant, echter op slot. In maart van dit jaar besloot de provincie Brabant geen bouwvergunningen meer te verlenen om de natuur niet verder te laten verslechteren. Dit besluit leek bedoeld als een oproep aan de Haagse regering om met oplossingen voor de stikstofimpasse te komen. Het Rijk speelt de bal vooralsnog terug naar de provincie. Deze noodgreep van de provincie heeft dus een averechts effect.

Brabantse maatregel vertraagt energietransitie

Het stopzetten van de vergunningverlening is slecht voor de reguliere economische ontwikkeling, maar belemmert paradoxaal genoeg ook de energietransitie, die per saldo leidt tot een daling van de uitstoot van vervuilende stoffen. Verzwaring van netwerken, bouw van alternatieve energievoorziening, alles loopt enorme vertraging op of komt volledig tot stilstand. Voor al deze werkzaamheden zijn immers bouwvergunningen nodig.

De werkgevers roepen de formateur op om in de coalitievorming het doorbreken van deze patstelling in Brabant tot hoofdthema te maken en spreken de wens uit hierover verder met hem in gesprek te gaan.

Vragen?

Jan van Mourik, manager belangenbehartiging en lobbyist milieu en duurzaamheidVragen over dit onderwerp kun je richten aan Jan van Mourik, manager belangenbehartiging, 06-25051509

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement