Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

VNO-NCW Brabant Zeeland bezorgd over TEK-regeling: “échte steun aan bedrijven is minimaal”

Er komen te weinig mkb-bedrijven in aanmerking voor de TEK-regeling. In een flitsenquête van VNO-NCW Brabant Zeeland deze week onder haar leden geeft 94% aan buiten de voorwaarden van de tijdelijke tegemoetkoming voor mkb-ondernemingen te vallen. Deze is bedoeld voor energie-intensieve bedrijven. Dat zijn bedrijven met verhoudingsgewijs hoge energiekosten. Binnen enkele dagen reageerden ruim 120 bedrijven, waarvan bijna 90% mkb. In verreweg de meeste gevallen hebben deze bedrijven dus geen baat bij de TEK-regeling.

Grote zorgen

Van de respondenten verwacht 42% dat de omzet de komende maanden afneemt.

“We maken ons grote zorgen over de mate waarin deze regeling nu écht steun biedt aan verschillende sectoren,” zegt manager belangenbehartiging Jan van Mourik. De vereniging wil dat de TEK-regeling zodanig wordt ingericht dat deze steun biedt aan gezonde bedrijven die door de energieprijzen dreigen om te vallen. “De intentie om bedrijven te helpen is goed. De diversiteit binnen het mkb is echter groot, voor passende steun is meer maatwerk is nodig.”

Het bereik onder mkb is minimaal

Uit de flitsenquête blijkt de norm van 12,5% energiekosten ten opzichte van de omzet de belangrijkste reden waarom bedrijven niet in aanmerking komen voor de regeling. Tegelijkertijd geeft 63% van de respondenten aan wél meer dan de gevraagde 50.000 kWh te verbruiken. “We kregen reacties uit alle sectoren, maar de grootste zorgen zitten bij bedrijven met een maakcomponent zoals de productie, bouw en techniek,” vervolgt Van Mourik. Ook wanneer een mkb’er onderdeel is van een holding, waardoor het totaal aan medewerkers al gauw boven de 250 komt, is een reden om niet in aanmerking te komen voor de steun.

Concurrentie met buitenland

Uit de enquête blijkt verder dat meer dan 20% van de respondenten moet concurreren met bedrijven in het buitenland die wel of beter worden gecompenseerd in hun energierekening. Daarbij wordt Duitsland vaak als voorbeeld genoemd. “Het is van groot belang dat bepaalde sectoren in Nederland worden gestimuleerd om hier te blijven produceren, zoals voedselindustrie, chemie en grondstoffenverwerking zodat we daarin niet afhankelijk worden van andere landen,” aldus Van Mourik. “Als we deze bedrijven voor de toekomst willen behouden zullen we kritisch naar deze TEK-regeling moeten kijken. De diversiteit binnen het mkb is groot en maatwerk is nodig om de regeling te laten doen waarvoor deze bedoeld is.”

Vragen?

Neem contact op met

Tijmen Bergen
manager communicatie
06-59922422 | bergen@vnoncwbrabantzeeland.nl

 

 

Jan van Mourik
manager belangenbehartiging
06-25051509 | mourik@vnoncwbrabantzeeland.nl

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement