De afgelopen decennia heeft technologie een onuitwisbare stempel gedrukt op de advocatuur. Waar de ganzenveer plaatsmaakte voor de pen, papier voor het computerscherm en bibliotheken voor digitale databanken, wordt generatieve kunstmatige intelligentie nu gezien als de volgende revolutie. De ‘AI-augmented lawyer’ – een advocaat die zijn werk verrijkt met generatieve AI-tools – wordt beschouwd als de toekomst. Vooral Large Language Models* kunnen repetitieve taken automatiseren, kennis sneller toegankelijk maken en zelfs juridische teksten genereren.
Tekst: Jair Stokmans, advocaat bij Boels Zanders
Toch zijn experts het erover eens dat de advocaat, als mens, nooit zal verdwijnen. Generatieve AI is een krachtig hulpmiddel, maar blijft beperkt in de diepgang en nuances die alleen mensen kunnen bieden. Net als een robotkok die alle kookboeken uit zijn hoofd kent maar geen smaak of reukvermogen heeft, kunnen Large Language Models juridische teksten analyseren en samenvatten, maar zullen ze moeite hebben met het doorgronden van complexe juridische contexten en menselijke emoties.
Hoewel generatieve AI kennis kan aanreiken en teksten kan suggereren, is het aan de advocaat om deze adviezen te beoordelen en toe te passen binnen de specifieke context van elke zaak. Het is daarbij cruciaal dat de kwaliteit van juridisch advies, zoals men die van een advocaat verwacht, gewaarborgd blijft. De mogelijkheid van zogenaamde ‘hallucinaties’ – fouten – benadrukt het belang van kritisch denken en menselijke controle.
Met de opkomst van nieuwe technologieën ontstaat ook de verantwoordelijkheid om AI ethisch en transparant te gebruiken. Dit gaat niet alleen om ethiek, maar ook om wetgeving. Nieuwe regels voor het gebruik van AI zijn in ontwikkeling, en advocatenkantoren moeten deze nauwlettend volgen om aan wettelijke verplichtingen te voldoen. Deze verantwoordelijkheid geldt echter niet alleen voor advocatenkantoren; alle bedrijven en organisaties dienen aan bepaalde juridische eisen te voldoen. Het is aan de advocaat om hun cliënten te adviseren over de wettelijke vereisten bij hun AI-gebruik.
In de transitie naar een toekomst waarin AI een grote rol speelt, is het van belang dat advocaten niet alleen de technologie omarmen, maar ook leren deze effectief in te zetten. Daarom ligt bij Boels Zanders de focus op cliëntgedreven innovatie. Een groep advocaten werkt op basis van praktijkervaring met Large Language Models, zodat snel duidelijk wordt wat wel en niet toepasbaar is. Succesvolle tools, prompts of werkwijzen
worden vervolgens gedeeld binnen de organisatie. Zo blijft de hele organisatie op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.
De toekomst van de advocatuur ligt niet in het vervangen van de mens door machines, maar in een zorgvuldige samenwerking waarbij AI de capaciteiten van de menselijke advocaat uitbreidt. De ‘AI-augmented lawyer’ is een realiteit die zich nu al aftekent. Voor advocaten die voorop willen blijven, is het omarmen van deze technologie een noodzakelijke stap. De sleutel ligt in het balanceren van technologische vooruitgang met ethische verantwoordelijkheid en menselijke expertise.
*Een Large Language Model (LLM) is een type kunstmatige intelligentie dat is getraind op grote hoeveelheden tekst om menselijke taal te begrijpen, genereren en voorspellen. LLM’s worden gebruikt voor taken zoals tekstgeneratie, vertaling en samenvatten van informatie
📅 13 maart 2025 | 📍 Würth Nederland, Den Bosch
Benieuwd of AI jouw bedrijf slimmer, efficiënter en toekomstbestendig kan maken? Kom naar onze interactieve kennissessie op donderdag 13 maart 2025 bij Würth in Den Bosch!
Met inspirerende inzichten van o.a. Jair Stokmans, advocaat bij Boels Zanders, en praktijkvoorbeelden die je direct kunt toepassen .
Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.