Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

‘Signalen en helpende hand van ondernemers omdat Nederland vastloopt’ | Brief aan premier Rutte

‘Vanuit het hele land bereiken ons veel signalen van ondernemers dat Nederland op meerdere fronten vastloopt waar het gaat om verduurzaming, de aanleg van infrastructuur en bijvoorbeeld de bouw van nieuwe woningen. Hiermee komen onze gezamenlijke ambities op onder andere het gebied van duurzaamheid, bereikbaarheid en woningbouw in gevaar. Laat ondernemers daarom onderdeel van de oplossing zijn door met nieuwe vormen van publieke-private samenwerking deze problemen gezamenlijk aan te pakken.’ Die oproep deed voorzitter Ingrid Thijssen vandaag namens een grote groep regionale ondernemers in een brief aan minister-president Mark Rutte.

Brabants Dagblad, 6 juli 2022 – Brandbrief bedrijfsleven: Nederland loopt helemaal vast, nu al miljarden euro’s schade

Eric van Schagen, voorzitter VNO-NCW Brabant Zeeland: 'De problemen van een overspannen arbeidsmarkt, te weinig woningen, een vastlopende infrastructuur, stijgende energiekosten en geen toestemming voor investeringen door de stikstofproblematiek stapelen zich op. Voeg daarbij de congestie van het elektriciteitsnet en de onrust in Nederland en het is duidelijk dat ondernemers zich zorgen maken over de toekomst en ons vestigingsklimaat. Goed dat de gezamenlijke regioverenigingen en VNO-NCW landelijk dit onder de aandacht brengen en aan de oplossing willen meewerken.'

Ruim 100 voorbeelden

‘Van het niet kunnen oplossen van het grootste fileknooppunt in ons land (de A58) tot 69 procent van de ondernemers in Brabant en Limburg die aangeeft binnen een jaar problemen te ervaren (o.a. met hun verduurzaming) door de netcongestie. De problemen waar ondernemers – van klein, middelgroot, tot groot – in praktisch elke regio van ons land tegen aan lopen zijn groot.’ Daarom trokken de verschillende regioverenigingen van VNO-NCW aan de bel door ruim 100 voorbeelden te geven van projecten die momenteel geen doorgang kunnen vinden als gevolgen van onder meer de stikstofproblematiek, netcongestie, trage vergunningverlening en personeelstekorten.

Gezamenlijke publiek-private aanpak

Thijssen heeft de signalen namens de regionale ondernemersverenigingen vandaag overgebracht aan premier Rutte en het kabinet. In haar brief benadrukt ze daarbij dat ondernemers klaar staan om hun verantwoordelijkheid te nemen om met de overheid samen te werken om de problemen op te lossen met creatieve oplossingen.

‘Het zit in de natuur van ondernemers om te komen met oplossingen en ideeën. Die hebben zij ook voor de problemen ten aanzien van stikstof, het stroomnet en bijvoorbeeld de traagheid van vergunningsprocedures. Met nieuwe vormen van publiek-private samenwerking kunnen we de problemen veel sneller oplossen’, aldus de voorzitter van VNO-NCW.

In gesprek

Namens de lokale ondernemers schrijft Thijssen dat ze graag met het kabinet in gesprek gaat met een selectie van ondernemers uit het hele land om alle signalen over hoe Nederland vastloopt en de gezamenlijke aanpak ervan te bespreken.

Klik hier voor de brief van Ingrid Thijssen aan premier Rutte

Klik hier voor de brief van de gezamenlijke regio’s van VNO-NCW

Klik hier voor de bijlage met 100 voorbeelden

 

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Laat het ons weten!
Neem contact op met jouw regiomanager of onze belangenbehartigers.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement