Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Pensioenfondsen kijken terug op bewogen jaar | Aon

Ondanks Oekraïne-oorlog waren de dekkingsgraden in 2022 hoog door gestegen rente Wet Toekomst Pensioen op de valreep door de Tweede Kamer

2022 werd volledig gedomineerd door de gevolgen van de inval in Oekraïne. Aanvankelijk zorgde dit voor een enorme stijging van de prijzen van olie en gas als gevolg van sancties en het beperken van de toevoer van Russische olie en gas. Hierdoor liep inflatie in Verenigde Staten en Europa al snel op tot voor decennia ongekende niveaus. De Nederlandse inflatie liep op tot ruim 14% in september en zwakte iets af eind november tot bijna 10%.

Vrees voor recessie

Centrale banken lieten als reactie hierop met stappen van zelfs 0,75% de beleidsrente stijgen tot 2% in de eurozone en 4,25 – 4,5% in De Verenigde Staten, om het inflatierisico tegen te gaan en om tegen het licht van een onverminderd sterke arbeidsmarkt geen loon-prijsspiraal te veroorzaken. Voor de eurozone betekende dit het einde van de negatieve rente. Vooral de toelichting bij de rentestijging dat de rente verhoogd wordt tot het moment dat de inflatie daalt tot het targetniveau van rond de 2%, deed de angst voor een wereldwijde recessie toenemen. Daarop daalden de grondstofprijzen waaronder metalen, maar ook olie en gas. De laatsten tot ongeveer de niveaus van begin van het jaar.

Stijgende rente leidt tot historisch hoge dekkingsgraden

Door de gestegen rentetarieven, steeg ook de langlopende rente en juist dit leidde tot historisch hoge dekkingsgraden bij de pensioenfondsen. Het pensioenvermogen verdampte weliswaar van zo’n 1.900 miljard naar ongeveer 1.500 miljard euro, maar toch staan de pensioenfondsen er begin 2023 wederom een stukje beter voor dan een jaar geleden. De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in 2022 opgelopen van 115% naar 117%%. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon, wereldwijd dienstverlener op het gebied van risico-, pensioen- en gezondheidsoplossingen, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt. Hierbij is rekening gehouden met extra indexaties in de tweede helft van 2022. Per 1 januari 2023 zal deze dekkingsgraad teruglopen door toegekende indexaties per die datum.

Juist de indexaties verlagen actuele dekkingsgraad

De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, steeg in 2022 van 112% naar 120%. Pensioenkortingen lijken met dit gemiddelde bij vrijwel alle fondsen van de baan. Sterker nog veel pensioenfondsen gaan over tot het toekennen van forse indexaties. Juist deze toekenning van indexaties leidt ertoe dat de actuele dekkingsgraad onder de beleidsdekkingsgraad is komen te liggen. Frank Driessen, CEO Aon Wealth Solutions Nederland: “Wij zijn blij dat deze indexaties de koopkracht van de gepensioneerden enigszins op peil houden, maar wij vinden het wel verstandig als pensioenfondsen niet de grenzen opzoeken. Een dekkingsgraad kan zomaar een aantal procentpunten dalen en voor de overgang naar het nieuwe stelsel is ook geld nodig.”

Wet Toekomst Pensioen

Op 22 december 2022 is een historische mijlpaal bereikt: de Wet Toekomst Pensioen is aangenomen door de Tweede Kamer. Met de steun van GroenLinks en de PvdA lijkt de stemming in de Senaat een formaliteit te worden. Dat betekent dat we overgaan naar een nieuw pensioenstelsel. Uiterlijk 1 januari 2027 moet alle nieuwe pensioenopbouw volgens het nieuwe stelsel plaatsvinden. Het nieuwe stelsel is een zogenoemd ‘beschikbare premiestelsel’. “Dit is een historische omslag”, zegt Driessen, “en vraagt goede voorbereiding”.

Lees het volledige artikel inclusief een vooruitblik op 2023

Gaat u zelf aan de slag met het nieuwe pensioenstelsel voor uw werknemers of wilt u meer weten over de effecten van de hoge inflatie en de stijgende rente op de dekkingsgraden en de Wet Toekomst Pensioen? Lees dan het volledige artikel op de website van Aon, inclusief een vooruitblik op 2023 en het laatste nieuws en ontwikkelingen rondom het Pensioenakkoord.

 

Vragen of meer informatie?

Neem contact op met Astrid van Helvoort, Director Business Development Aon

 


Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses  en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.

Meer informatie over onze partners >>

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement