Tijdens een van de break-outsessies op ‘Slimme oplossingen bij netcongestie’ gaf David Smeulders, hoogleraar energietechnologie, zijn nuchtere blik op de energietransitie. Slechts drie dagen eerder pleitte hij in een tv-uitzending van WNL nog voor het behoud van aardgaswinning in Nederland als een ‘spaarpotje’, omdat Nederland nog altijd afhankelijk is van Amerikaans gas.
Met feiten en cijfers toonde Smeulders aan dat Nederland in hoog tempo overstapt op wind- en zonne-energie, maar dat momenteel slechts 20% van onze energie elektrisch is. De rest is grotendeels afkomstig van olie en gas. De energietransitie is dus in volle gang, maar vergt tijd, geld en ruimte. Draagvlak in de samenleving is daarbij cruciaal, aangezien de verdere uitbreiding van wind- en zonne-energie – vooral op zee – grote oppervlaktes vereist.
Onlangs was David Smeulders te gast bij WNL, waar hij in een evenwichtig pleidooi de huidige stand van zaken rondom de Nederlandse energievoorziening besprak. Benieuwd? Bekijk hier het fragment
Daarnaast benadrukte Smeulders de noodzaak van energieopslag, aangezien Nederland in 2050 grotendeels afhankelijk zal zijn van wind- en zonne-energie. De opslagbehoefte varieert sterk: kortetermijnopslag kan met gangbare accutechnologie, maar langetermijnopslag vraagt om andere oplossingen. Waterstof en zelfs (synthetisch) aardgas kunnen hierbij een rol spelen. Op dit vlak lopen al diverse onderzoeken binnen zijn universiteit.
Ook kernenergie mag volgens Smeulders niet worden uitgesloten, mits opgewekt met een geavanceerde generatie reactoren. Eén ding is duidelijk: om de energievoorziening op peil te houden, zijn geavanceerde technologieën en innovaties onmisbaar. Gelukkig staat Nederland hierin sterk en spelen bedrijven in de regio een vooraanstaande rol.
Neem dan contact op met Jan van Mourik, manager belangenbehartiging. mourik@vnoncwbrabantzeeland.nl | 06 – 25 05 15 09