Sectorplan West-Brabant bundelt de krachten van werkgevers, werkzoekenden en opleiders om groei te realiseren in kansrijke sectoren in de regio. Dankzij een opleidingssubsidie konden honderden werkzoekenden een carrièreswitch maken in de sectoren techniek, bouw en logistiek. “Het bracht mij weer perspectief”, aldus deelnemer Boris. Samen met hem hebben bijna 400 werkzoekenden dankzij Sectorplan een succesvolle overstap kunnen maken en hebben 40 bedrijven hun slagkracht vergroot.
Het metaaltraject waar Boris aan deelnam, was één van de acties die ontstaan is met behulp van het Sectorplan West-Brabant. Het Sectorplan subsidieerde de helft van de opleidingskosten en de werkgever de andere helft. Zo kon iemand die werk zocht zich laten om- of bijscholen voor beroepen waar veel vraag naar is en ontstond een win-win situatie voor werkzoekenden én werkgevers.
Investeren
In de regio West-Brabant heeft deze subsidie voor zowel werkzoekenden, bedrijven als overheden effect gehad. Jeroen de Lange, bestuurslid Sectorplan en bestuurssecretaris VNO-NCW Brabant Zeeland is trots op het resultaat: “Het is belangrijk dat we dit nu voortzetten. Investeren in mensen die langs de kant staan is het toverwoord. Werkgevers schreeuwen om goed personeel. Door je te blijven ontwikkelen en jezelf open te stellen liggen de kansen voor het oprapen. Helaas is het project afgelopen en blijft er geld over, hadden meer werkzoekenden gebruik kunnen maken van deze regeling, dan waren we nog succesvoller geweest.”
Samenwerken in Sectorplan West-Brabant
Sectorplan West-Brabant is een samenwerkingsverband van REWIN, FNV, Regio West-Brabant (RWB), VNO-NCW Brabant Zeeland en Werk en Vakmanschap (W&V). Het initiatief wordt breed gedragen door overheden, bedrijven en sociale partners, zoals het Werkgevers Servicepunt West-Brabant. Het Sectorplan is van start gegaan in juni 2016 en wordt deze maand afgesloten.
Het verhaal van Boris en Christophe
Deze voormalig medewerker binnendienst en vertegenwoordiger in meetinstrumenten zetten graag de schouders eronder. Beide verloren echter hun baan na een tijdelijk contract en kwamen niet zo gemakkelijk weer aan het werk. “Ik voelde me nutteloos. Met mijn 54 jaar werd ik keer op keer afgewezen.” vertelt Christophe. Toen kwam het aanbod vanuit het Sectorplan West-Brabant: een opleiding én werk in de metaal. Een carrièreswitch die voor mensen met twee rechterhanden en een twinkeling in hun ogen zeker is weggelegd.
Binnen 11 weken zijn Christophe, Boris en vijf andere deelnemers opgeleid tot constructiebankwerker. Met een zaag, hamer en een paar vijlen leerden zij de beginselen van het metaalvak. Nu zijn ze aan de slag bij diverse metaalbedrijven in West-Brabant. Christophe: “Ik wilde als kind al iets doen met metaal. Je ziet het, waar een wil is een weg! Ik ben blij met mijn nieuwe werk en de sociale contacten die het met zich meebrengt.” Ook Boris is tevreden met zijn stap: “Het brengt me perspectief. In mijn vorige baan als accountmanager schreef ik marketingplannen en aanbestedingen. Ik maakte dus echt een carrière switch. Het geeft me zoveel méér voldoening om dingen te maken die jarenlang meegaan.” De Oosterhoutse wethouder Martin van der Bijl reikte de opleidingscertificaten uit: “Jullie mogen trots zijn. Er ligt volop toekomst voor jullie in dit prachtige vak.“
Afbeelding: Volop toekomst voor deze zeven geslaagden, van links naar rechts: Erwin van de Merbel, Ton Cleeren, Boris Murawski, John Dijksman, Joery van der Linde, Christophe Dumont en Wil Verloop.