Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Ondernemers pakken aan in onzekere tijden. Daar kan Nederland op vertrouwen!

De vakantieperiode in Brabant en Zeeland is begonnen. Met nogal wat zorgen kan ik wel stellen. De val van het kabinet is natuurlijk slecht nieuws. Het zal de bestuurbaarheid van ons land niet bevorderen. Al langere tijd zagen we aankomen dat dit kabinet op de essentiële dossiers niet in staat was tot besluiten te komen. De verdeeldheid was groot en dit leidde al langer tot het uitstellen van belangrijke beslissingen, met als gevolg dat het bedrijfsleven ziet en voelt dat het vestigingsklimaat achteruit gaat.

Hoge lasten- en regeldruk

Uit steeds meer hoeken hoor ik dat het economisch niet goed gaat. Al vanaf eind vorig jaar zie je de problemen toenemen. Waar we eerst kleine signalen opvingen, worden de zorgen nu steeds serieuzer. Vanuit de overheid wordt dit niet onderkend. Integendeel, we zien steeds meer kostbare plannen waarvan de lasten bij de bedrijven worden gelegd gecombineerd met onhaalbare doelstellingen en steeds meer regels. Waar zeker het midden- en kleinbedrijf deze lasten- en regeldruk volstrekt niet kan dragen, dreigen de grotere bedrijven hun investeringen te verleggen naar het buitenland.

Ondernemerskracht en innovatiekracht

Bovendien zie ik ons land steeds minder liberaal worden. Je zou ook kunnen stellen dat we steeds minder ondernemend worden. Dat is geen kwestie van links of rechts, deze tendens loopt door bijna alle politieke partijen heen. De neiging om steeds meer regelgeving te maken en om steeds meer geld via de overheid te laten lopen is sterk. Ik vind dat een slechte ontwikkeling. Laten we uitgaan van individuele vrijheid en verantwoordelijkheid en de ondernemerskracht en innovatiekracht van het Nederlandse bedrijfsleven. In mijn bedrijf kennen we de cultuurtermen warmte, waarde en wendbaarheid. Sleutelbegrippen die nodig zijn in de huidige tijd en die ik mis in delen van de samenleving en de politiek.

Optimisme en initiatief

Door het uitblijven van landelijk beleid zal er meer verantwoordelijkheid gaan naar de regio en de provincie. In Zeeland hebben we inmiddels een nieuwe coalitie, in Brabant is daar nog geen zicht op. Ook dat is slecht nieuws, maar we hopen op een ondernemersgezinde coalitie.

If the going gets tough, the tough gets going, is een uitspraak die ik regelmatig aanhaal. Optimisme en initiatief nemen zijn belangrijke eigenschappen van ondernemers. Wij pakken aan in onzekere tijden. Daar kan Nederland op vertrouwen. Als ondernemersvereniging brengen we dat samen voor het voetlicht.

Ik wens al onze leden en ondernemers een goede vakantie en alle energie om ook na de zomer de handen uit de mouwen te steken!

Eric van Schagen
Voorzitter VNO-NCW Brabant Zeeland

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement