Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Netcongestie in Brabant en Limburg: hoe komen we er vanaf?

Het besluit van TenneT en Enexis begin juni om voorlopig geen nieuwe aansluitingen toe te staan in Brabant en Limburg viel ondernemers in de regio rauw op het dak. Bijna 400 leden van VNO-NCW Brabant Zeeland en de Limburgse Werkgeversvereniging (LWV) reageerden op onze enquête naar aanleiding van dit bericht. Ze benadrukten in hun respons vooral hoezeer dit besluit de groei en ontwikkeling van het bedrijfsleven frustreert.

Voortgang

Deze zorgen hebben ertoe geleid dat minister Jetten (Klimaat en Energie) en de provinciebesturen Ben Voorhorst naar voren schoven om zo snel mogelijk met een oplossing te komen. Op 5 juli jl. sprak Voorhorst met beide ondernemersverenigingen. Zijn insteek is om op korte termijn vooral te werken aan een betere verdeling van het elektriciteitsverbruik van de grotere afnemers, zodat er snel weer ruimte ontstaat voor nieuwe aansluitingen. Capaciteitsuitbreiding van het net blijft daarnaast essentieel, maar zal wat meer tijd vergen.

Flexibiliteit in het net in kaart brengen

Op verzoek van TenneT deed VNO-NCW Brabant Zeeland een dringend beroep op bedrijven een survey in te vullen om te helpen de aanwezige flexibiliteit in het net in kaart te brengen. Met behulp van de resultaten van het marktonderzoek wordt bepaald hoeveel aansluitcapaciteit er additioneel op korte termijn beschikbaar komt ten behoeve van nieuwe aansluitingen en uitbreiding van bestaande. Congestiemanagement wordt vervolgens toegepast om op de momenten dat er daadwerkelijk meer transportcapaciteit wordt gevraagd dan er beschikbaar is, aangesloten bedrijven (tegen een vergoeding) te vragen om minder elektriciteit af te nemen (of meer in te voeden) dan oorspronkelijk gepland. Congestiemanagement is een tijdelijke maatregel die TenneT en Ennexis inzetten tot de infrastructurele uitbreidingen gereed zijn. Voorhorst hoopt in september met een update komen, en aan te kunnen geven op welke termijn er weer nieuwe aansluitingen mogelijk zijn.

Onrust over gaslevering

Vorige week kregen wij ook verontrustende telefoontjes van leden met de vraag hoe het zit met gasleveringen in ons land. Jetten maakte tijdens een recent webinar voor leden van VNO-NCW duidelijk dat dat risico vooralsnog beperkt is. Het zou in eerste instantie alleen een groep zeer grote afnemers treffen. Deze zomer wordt getest wat het effect is. Mocht de situatie zich toch voordoen, dan verwacht hij compensatie via de EU voor de getroffen bedrijven. Dit omdat een gastekort op Nederlandse schaal veel minder waarschijnlijk is dan een tekort op Europese schaal, waarbij Nederland buurlanden te hulp zou moeten schieten, en dan dus kan terugvallen op hulp vanuit Europa.

Lees ook: Ondernemers in de knel door netcongestie vragen om ruimte kabinet voor oplossingen

Meer informatie of vragen
Jan van Mourik, manager belangenbehartiging VNO-NCW Brabant Zeeland
E. mourik@vnoncwbrabantzeeland.nl

Neem voor vragen over de survey contact op met het Customer Care Center via TenneTCCC@tennet.eu

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement