Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Netcongestie, en wat we er aan (kunnen) doen

Half juni werden zakelijk Brabant en Limburg opgeschrikt door het besluit van TenneT en Enexis, de bedrijven achter het elektriciteitsnetwerk, voorlopig geen nieuwe zakelijke aansluitingen meer toe te zeggen. Een onaangename verrassing voor tientallen bedrijven die daardoor niet kunnen bouwen, verduurzamen of het productieapparaat kunnen aanpassen. Voor de werkgeversorganisaties LWV Limburg en VNO-NCW Brabant Zeeland kwam het vestigingsklimaat in de regio daarmee onmiddellijk onder druk te staan, met alle gevolgen van dien. Tijd voor actie dus.

Direct na het besluit stuurden wij in samenwerking met LWV een enquête uit naar onze leden. Een recordaantal van 400 ondernemers reageerden hierop. Van de respondenten gaf twee/derde onmiddellijk of vrijwel onmiddellijk negatieve gevolgen te ondervinden van het besluit. Hierop gingen we in gesprek met Ben Voorhorst, die door de betrokken overheden werd aangesteld om met oplossingen te komen voor de netcongestie, ofwel: een overbelast elektriciteitsnetwerk. Al vrij snel werd duidelijk dat de capaciteit van ons elektriciteitsnetwerk de komende jaren onvoldoende is om de groei van het stroomverbruik te verwerken. In een open brief aan Ben Voorhorst gaf Herman Molenaar, die jarenlang was verbonden aan de board van Vanderlande in Veghel, nog eens aan wat er voor allemaal op het spel staat.

Congestiemanagement, vergelijk het met snelwegen

Er moet dus fors worden geïnvesteerd in uitbreiding, maar die uitbreiding kost tijd en lost niet alle problemen op. Dus is het daarnaast ook nodig om het huidige stroomnetwerk zo snel mogelijk beter te gaan benutten, ook wel congestiemanagement genoemd. Daarmee voorkomen we dat het net op bepaalde momenten wordt overbelast. Vergelijk het met snelwegen: verkeersdrukte beter spreiden door de dag heen. Op de markt voor elektriciteit betekent dat kijken naar opslag, onderlinge belevering door bedrijven in groepen of per bedrijventerrein, zonneparken af en toe kort van het net halen etc.

Hoe verder 

Op 13 oktober gingen we hierover in gesprek met geïnteresseerde bedrijven in Brabant en Limburg en met Ben Voorhorst. Tijdens dit webinar bleek vooral dat wet- en regelgeving op dit moment erg beperkend werkt, los van de beschikbare ruimte. Wel werd duidelijk dat ondernemers en Enexis en TenneT hier samen stappen in kunnen zetten. Onder andere Danone, Eindhoven Airport, Vencomatic en Ardagh waren aanwezig. Op 1 november vindt een vergelijkbare sessie plaats voor onze leden in Zeeland.

Doel is snel aan de slag te kunnen gaan met zinvolle oplossingen voor dit probleem. Enexis zegt in ieder geval alle medewerking toe. Wordt vervolgd…

Presentaties webinar (terug)kijken
Ben Voorhorst: Netcongestie en het veranderende elektriciteitssysteem
Transportschaarste, een introductie van TenneT en Enexis netbeheer

 

Vragen of meer informatie?

Neem dan contact op met Jan van Mourik via mourik@vnoncwbrabantzeeland.nl

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement