Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Moerdijk verdient het gewoon

100 bedrijven, 5 bestuursleden, 1 ondernemersagenda. Het afgelopen jaar stond voor mij vooral in het teken van de oprichting van VNO-NCW Moerdijk. Een nieuwe ondernemersvereniging voor het bedrijfsleven in deze regio. Wist je dat het Moerdijkse bedrijfsleven de op één na grootste werkgever in Brabant is? Hoog tijd dus om Moerdijk naar een hoger plan te tillen en stevig op de kaart te zetten. Want dat verdient ze.

Na 180 intensieve gesprekken met ondernemers over wat er lokaal speelt, konden we nog voor de zomervakantie ons 11-puntenplan presenteren. Een wensenlijst voor een ondernemersvriendelijk Moerdijk. In een serie van vier interviews met onze bestuursleden over het hoe en waarom van deze wensen besteed de krant ruim aandacht aan Moerdijk. En dat is een goed begin, al zeg ik het zelf.

Blog door Marcel Deryckere, regiomanager VNO-NCW West-Brabant

Moerdijk: dé plek van duurzaamheid

Om Moerdijk verder vooruit te brengen is een flinke dosis ambitie nodig. De bedrijven in Moerdijk zijn daar ook van overtuigd. Duurzaamheid is de uitgelezen kans om ervoor te zorgen dat niemand straks meer om Moerdijk heen kan. Het is namelijk dé plek waar de energietransitie de komende decennia gaat plaatsvinden. Inclusief het gebruiken van duurzame grondstoffen als groene waterstof en het inzetten op circulaire ketens.

Neem bijvoorbeeld ons bestuurslid Gerard de Groot van A2B Online. Hij onderzoekt samen met het Havenbedrijf de mogelijkheden van de aanleg van walstroom bij de terminal van CCT. Schepen die daar aanmeren op te laden en lossen moeten nu blijven draaien op hun dieselmotoren. Dat zorgt voor uitstoot van CO2 en stikstof. Walstroom is de ideale oplossing. Schepen zouden dan simpelweg de ‘stekker’ in het stopcontact van de terminal kunnen steken en draaien op groene stroom. Deze reuzelaadpaal voor walstroom is een opsteker voor het milieu.

Saai en grijs

Goof Rijndorp van Bras Fijnaart ziet in dat werken op een saai en grijs bedrijventerrein helemaal niet aantrekkelijk is voor jongeren om te werken – voor wie wel eigenlijk? En het tekort aan jong talent wordt alleen maar groter. Zeker als het gaat om beroepen in technische sectoren en de logistiek. Tijd voor actie dus. Als we de schaarse jongeren willen verleiden naar Moerdijk te komen, moeten de bedrijventerreinen een stuk groener en aantrekkelijker worden. Goof heeft meer dan genoeg ideeën hoe we dat kunnen doen.

Er moet wat gebeuren

Tegelijkertijd is het voor Peggy Kakebeeke van EuroRijn XL van groot belang dat Moerdijk op een goede manier bereikbaar is. Met een groot logistiek bedrijf te runnen, is ze afhankelijk van filevrije snelwegen, een goede doorstroming op het Haventerrein en een goede bereikbaarheid over het water. De grootste bottleneck nu zijn de op- en afritten van de A17. Ze staan vaak compleet vast en zorgen voor gevaarlijke situaties. Er moet snel wat gebeuren.

Met die flinke dosis ambitie zit het dus wel snor. Het bestuur, de bedrijven en ik zijn er helemaal klaar voor om Moerdijk de komende jaren verder vooruit te brengen. En als lid houden we je zowel online als offline op de hoogte houden van de vorderingen. Zo worden onze ‘lobbyuurtjes’ met onze leden in restaurant Passant hopelijk een nieuwe Moerdijkse traditie. Wil jij ons initiatief steunen? Word dan lid van onze vereniging!

P.S. Vergeet vooral niet de hele interviews in BN DeStem even te lezen. Heel makkelijk via onderstaande linkjes 🙂

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement