Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Mismatch op arbeidsmarkt aanpakken met NLwerktaanwerk: ‘overstap naar andere sector moet gemakkelijker’

Er is grote krapte op de arbeidsmarkt, maar er zijn ook bedrijven die door de huidige omstandigheden werknemers moeten laten gaan. Om werkgevers te helpen hun personeel naar een andere sector te begeleiden, hebben VNO-NCW en MKB Nederland sinds vorige maand een helpdesk geopend. Een onderdeel van het initiatief NLwerktaanwerk, waarmee de vereniging de ‘mismatch’ op de arbeidsmarkt structureel wil aanpakken. En die mismatch is – zéker in Brabant en Zeeland – enorm, volgens de regionale afdeling VNO-NCW Brabant Zeeland. 

Structurele uitdaging

‘Onze landelijke helpdesk is er om op korte termijn verbindingen te leggen tussen bedrijven, ’ zegt Anne Deelen, belangenbehartiger arbeidsmarkt en onderwijs bij VNO-NCW Brabant Zeeland. De vereniging wil op deze manier bedrijven met aanbod van personeel op weg helpen naar bijvoorbeeld werkgevers met personeelsvraag of verbinden met zij-instroom-kansen.

‘Maar’, gaat Deelen verder: ’de helpdesk is een onderdeel van een bredere aanpak die we beogen met NLwerktaanwerk. Vraag en aanbod komen op de huidige arbeidsmarkt niet meer bij elkaar. Dat is een structurele uitdaging die vraagt om structurele oplossingen.’

Werkkansen

Met NLwerktaanwerk gaat de vereniging daarom inventariseren wat bedrijven nodig hebben op het gebied van hun personeel. Deelen: ‘Als we direct kunnen helpen, bijvoorbeeld door een werkgever in verbinding te brengen met een andere werkgever, onderwijspartij of publieke organisatie, dan doen we dat. Tegelijkertijd willen we ook in kaart brengen hoe werknemers gemakkelijker zouden kunnen overstappen naar sectoren waar de werkkansen groot zijn. Dat is nu nog vaak complex, terwijl het enorm kan bijdragen aan het oplossen van de mismatch.’ Goede werkwijzen en data over kansberoepen stelt de vereniging beschikbaar via hun landelijk informatiecentrum.

Mobiliteitsteams

De vereniging sluit met deze aanpak nauw aan bij de inzet van de Regionale Mobiliteitsteams. Deze teams zijn afgelopen jaar in het leven geroepen om (corona gerelateerde) werkzoekenden te bemiddelen naar werk. ‘We zijn als vertegenwoordigers van het regionaal bedrijfsleven natuurlijk al goed betrokken bij de inrichting van deze mobiliteitsteams’, gaat Deelen verder. ‘En met dit project kunnen we door nóg meer bedrijven te bezoeken de impact van de teams extra vergroten.’

Klik hier voor de website van NLwerktaanwerk
Bekijk hier de infographic

Voor vragen over dit bericht kunt u contact opnemen met
Anne Deelen, belangenbehartiger arbeidsmarkt en onderwijs.
deelen@vnoncwbrabantzeeland.nl
06-24359180

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement