Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Kick-off Innovatiehuis de Peel

Op maandag 22 januari vindt op de Automotive Campus in Helmond de kick-off van Innovatiehuis de Peel plaats. ‘Een historische stap in de regio’, volgens burgemeester Blanksma van gemeente Helmond. De focus van het Innovatiehuis de Peel ligt op zes speerpuntsectoren: Slimme Maakindustrie, Foodtech, Automotive, Agro, Zorg en Vrijetijdseconomie.

Het netwerk is geïnitieerd door VNO-NCW Brabant Zeeland, de gemeenten Asten, Deurne, Helmond, Gemert-Bakel, Laarbeek en Someren en door het Waterschap Aa en Maas. Het Innovatiehuis is strategisch partner van Brainport Development.

Peter de Witte, directeur van Innovatiehuis de Peel: ‘Het Innovatiehuis de Peel biedt ondernemers de kans om vragen die zij hebben op het gebied van innovatie  te presenteren zodat kan worden onderzocht of die vragen te bundelen zijn met vragen van andere ondernemers of instellingen. Zodra die bundeling mogelijk is gaan we projectmatig en doelgericht op zoek naar oplossingen. Doordat er meerdere participanten zijn, worden kennis, ervaringen en kosten gedeeld.

‘Wederkerigheid is volgens De Witte een belangrijk uitgangspunt van Innovatiehuis de Peel. ‘Het is de bedoeling dat deelnemers zelf mee-investeren, dat kan ook zijn in tijd en kennis. Er is op deze manier veel te halen, maar dat kan alleen als er iets gebracht wordt.’ ‘Samenwerken op Innovatie door Innovatie op Samenwerking’, is volgens stuurgroep voorzitter Joost Eijsbouts van VNO-NCW Helmond/Peelregio het motto van Innovatiehuis van de Peel.

Hoogtepunten 2018

In het afgelopen jaar is er al een aantal mooie projecten gestart en hebben we inspirerende bijeenkomsten georganiseerd. Hieronder een vijftal hoogtepunten.

Toekomstbestendige maakindustrie

Toekomstbestendige maakindustrie

De industriële sector is op dit moment sterk in beweging. Nagenoeg alle bedrijven in de sector zullen op de een of andere manier worden geraakt door ontwikkelingen rond de vierde industriële revolutie (ook wel industrie 4.0 of smart industry genoemd). Door nieuwe productietechnologieën en de verdere integratie van ICT in het hele proces van ontwerpen, fabriceren en distribueren, verandert de industrie radicaal. Vooroplopen in digitalisering van de industrie is dus cruciaal voor werk en de toekomstige economische groei. Vanuit het Innovatiehuis de Peel wordt met ondernemers uit de Peel in een Fieldlab industrie 4.0 opgezet waarin ondernemingen kunnen experimenteren met thema’s als bijvoorbeeld Data & connectivity.

Inspiratiebijeenkomst roboticabedrijven

Op 15 mei bracht Innovatiehuis de Peel roboticabedrijven bij elkaar om te kijken waar ze elkaar aanvullen en versterken. ‘Technologie dicht bij de ondernemer brengen en zo een stap verder komen, dat is wat we willen bereiken. Zo knopen we netwerken aan elkaar om innovatie tot stand te brengen.’ 

Inspiratiebijeenkomst Data Science

Op 27 juni organiseerde Innovatiehuis de Peel een bijeenkomst over Data Science.

Sprekers Dries van den Enden van Fontys en Ruud Sneep van de Jheronimus Academy of Data Science (JADS), een samenwerking tussen de Universiteit van Tilburg en de TU/e, namen ons mee in de ontwikkelingen op het gebied van Data Science. Vervolgens vertelde Rob Fleuren van AAE uit Helmond hoe bij hen Data Science wordt gebruikt en welke stappen zij hebben gezet om Data Science verder toe te passen. Door sensoring verzamelen we steeds meer data. De vraag is hoe je die data gebruikt. De toepassingsgebieden breiden zich steeds verder uit en de ontwikkeling gaat razendsnel. Alle drie de sprekers hadden het volgende advies: ‘Denk groot, start klein, schaal snel.’ Lees hier meer over de bijeenkomst

Exoskelet

Exoskelet

Op woensdag 29 augustus 2018 kwamen ruim veertig ondernemers bij elkaar bij Sunrise Medical in Helmond om kennis te maken met ‘het exo-skelet’. Een exo-skelet (ook wel uitwendig skelet) ondersteunt en versterkt het lichaam daar waar het belast wordt. Het resultaat? Minder uitval, een hogere productiviteit en meer kans op duurzame inzetbaarheid. En wie echt geïnteresseerd was, kon zich aanmelden voor een proefperiode. Hiermee kunnen ondernemers het exo-skelet een paar maanden binnen het eigen bedrijf uitproberen, natuurlijk onder deskundige begeleiding. In deze proefperiode wordt er uitgebreid getest en geëvalueerd. In totaal zijn er al vijf bedrijven die hier concreet mee aan de slag gaan en is een tweede bijeenkomst gepland in januari 2019.

Collectieve wasplaats landbouwvoertuigen voor gewasbescherming in de Peel

Collectieve wasplaats landbouwvoertuigen voor gewasbescherming in de Peel

Voor gebruik door een aantal ondernemers in een straal van 15 km rond de beoogde plek in De Rips, wordt een wasplaats gebouwd voor landbouwvoertuigen die worden ingezet bij gewasbescherming. Doel van dit project is om te komen tot een forse emissiereductie (95%), waterbesparing (50%) en een gesloten kringloop. Het zal leiden tot afname van gezondheidsrisico’s en verbetering van de omgevingskwaliteit. Op 3 september was de eerste evaluatie van het project Collectieve Wasplaats. De uitkomst: veel enthousiasme over de vorderingen bij (semi) overheid en ondernemers.

Ook in 2019 gaan we verder met nieuwe innovatieve projecten en activiteiten. Volg ons op Twitter, Facebook of LinkedIn en blijf zo op de hoogte van de ontwikkelingen binnen Innovatiehuis de Peel.

Lees hier meer over de inspiratiebijeenkomst Data Science
Lees hier meer over het project Exoskelet 
Lees hier meer over het  project collectieve wasplaats landbouwvoertuigen voor gewasbescherming in de Peel 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement