Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Kansen in Zeeland met trots verzilveren

De Nederlandse economie draait op volle toeren, ook in Zeeland. Onze regio staat nu voor belangrijke keuzes als het gaat om energietransitie, economie en infrastructuur. Grote uitdagingen en dat biedt grote kansen. Maar  we hebben wel wat meer trots nodig om deze kansen te verzilveren.

In Zeeland trekken overheid, onderwijs en bedrijfsleven samen op. Dat blijkt een succesvolle aanpak. Sterke voorbeelden zijn het investeringsprogramma Zeeland in Stroomversnelling, maar ook de grensoverschrijdende fusie van North Sea Port. Samen is de toekomst van het voortgezet onderwijs veiliggesteld en investeren partijen in het Centrum voor Toptechniek. De investeringen op het terrein van infrastructuur zijn enorm. Straks kun je onbelemmerd van Goes naar Gent rijden en we bouwen aan de Nieuwe Zeesluis Terneuzen, een project van 1 miljard euro.

Ondernemers gaan er ook voor. Grote bedrijven als SPIE, Dow en Trinseo plegen nieuwbouw in Terneuzen. Roompot Vakanties krijgt een nieuw kantoor in Goes, het grootste zonnepark van Nederland komt naar Zeeland en windparkbouwer Ørsted vestigt zich in Vlissingen. Zeeland moet trots zijn op deze investeringen. We maken onderdeel uit van de derde haven van Europa! Maar waar andere regio’s trots uitdragen, zijn de Zeeuwen wat bescheiden. Dat is charmant, maar we hebben die trots echt nodig om de kansen te verzilveren!

Onze uitdagingen liggen op verschillende terreinen. Er liggen enorme kansen voor de grensoverschrijdende economie. Dat geldt voor ondernemers, maar ook voor de provincies Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Oost-Vlaanderen. Bij alle ruimtelijke plannen moet als delta worden gedacht en niet alleen als Zeeland. Op het terrein van duurzaamheid liggen kansen voor de uitwisseling van restwarmte en reststoffen. Zeeland kan een voorbeeld zijn op het terrein van energietransitie. Voor de infrastructuur hebben we een goede aansluiting op het Vlaamse wegennet nodig, een snelle Midden-Zeelandroute en twee nieuwe spoorwegen.

Ik zei al, Zeeland moet trotser worden. Dat is nodig om te voorkomen dat er zesduizend onvervulbare vacatures zijn in 2022. De banen liggen hier bijna voor het oprapen. Dat betekent dat we samen de aantrekkelijkheid van Zeeland moeten uitstralen.

Zeeland is een sterk merk, het is nu tijd om dat te verzilveren!

Neldes Hovestad
voorzitter VNO-NCW Zeeland

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement