Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Informatie over het Coronavirus

De gevolgen van het Coronavirus verschillen heel erg per bedrijf. Duidelijk is wel dat het geen makkelijk jaar wordt voor een behoorlijk aantal bedrijven, zeker in de toerisme en reisbranche en handel en logistiek met China.

Als ondernemingsorganisatie volgen wij de lijn van de landelijke instituten waar de kennis zit en vragen om stabiliserende en compenserende maatregelen. Vanwege de unieke situatie en uitzonderlijke omstandigheden is nu al werktijdverkorting (WTV) mogelijk. Landelijk zijn werkgeversorganisaties bovendien in gesprek met de overheid over eventueel aanvullende maatregelen vanwege de uitzonderlijke omstandigheden.  Wij denken daarbij bijvoorbeeld ook aan de gevolgen voor investering en de buffers bij de pensioenfondsen met de huidige ontwikkelingen op de beurs. Ook hier is het zaak niet in paniek te raken en compenserende maatregelen te nemen.

  • Het RIVM heeft inwoners van Brabant geadviseerd om vanaf nu thuis te blijven bij koorts, hoesten en verkoudheid. Werknemers met klachten die om deze reden niet naar het werk gaan, moeten dit bij hun werkgever melden. We merken bij diverse bedrijven en overheidsinstanties een wel duidelijke toename van het verzuim.
  • VNO-NCW Brabant Zeeland volgt het advies van het RIVM en gaat er vanuit dat werknemers prudent met het nieuwe advies omgaan en zich alleen bij genoemde klachten melden bij hun werkgever. Met de werkgever kan dan overlegd worden over thuiswerken of kunnen praktische oplossingen worden gezocht met collega’s om het werk over te nemen waar thuiswerken niet kan. Ook als er niet thuis kan worden gewerkt, heeft de werknemer in dit geval recht op loondoorbetaling.
  • Brabantse ondernemers worden verder opgeroepen praktische maatregelen te nemen. Kijk voor tips in het Coronavirus-dossier voor ondernemers, bekijk de Handreiking Veilig en gezond omgaan met Covid-19 op de werkvloer, of ga naar het overzicht met informatie van onze kennispartners.

We benadrukken dat het van het grootste belang is dat o.a. de productie, distributie, voedselvoorziening, telecom, schoonmaak, vervoer, gas, water en licht niet in het gedrang komen en het leven en het werk gewoon zoveel mogelijk door kunnen gaan waar dat kan. Het RIVM geeft verder aan dat een dag (24 uur) nadat de klachten over zijn het normale leven weer kan worden opgepakt. Werknemers kunnen dan weer naar hun werk.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Tijmen Bergen, manager communicatie, bergen@vnoncwbrabantzeeland.nl, 06 59 92 24 22

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement